mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Mufinki cytrynowe

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 4062
  • 1 komentarz
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_mufinkicytrynowe_n2.png

Jedna mufinka to ok. 4 wymienniki. Inspiracją była Kwestia Smaku.

Składniki na 12 sztuk:

• 300g mąki orkiszowej

• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

• 2 jajka

• 120g cukru trzcinowego nierafinowanego

• szczypta soli

• 2 łyżki startej skórki z cytryny

• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

• 250ml (g) maślanki

• 125 g roztopionego masła

Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Do jednej miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy, dodajemy cukier, sól i skórkę z cytryny. W drugiej misce mieszamy jajka z maślanką, ekstraktem z wanilii oraz roztopionym i ostudzonym masłem. Wlewamy do miski z sypkimi składnikami i mieszamy delikatnie łyżką tylko do połączenia się składników. Ciasto wykładamy do papilotów w formie na mufinki. Pieczemy ok. 20-22 minut.

Tabela wymienników

b2ap3_thumbnail_mufinkicytrynowe_ww_20140105-154322_1.png

 

Tabela produktu

b2ap3_thumbnail_mufinkicytrynowe_tab_20140105-154333_1.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

b2ap3_thumbnail_mufinkicytrynowe_cal.png

Oceń ten wpis:
Oznaczone w: mąka orkiszowa

Komentarze

  • Edyta czwartek, 09 maj 2013

    Pyszne były i szybko się skończyły. Wspaniałe na piknik w ogrodzie:)
    Ciocia Edyta

Zostaw komentarz

Gość środa, 20 wrzesień 2017

Instagram

Kategorie

nauka (100)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (270)
desery (86)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się