mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Mufinki kawowo-orzechowe

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 401
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_finansjerkikawowep.pngDo kawy ... kawa z kawą i orzechami :-) czyli mufinki orzechowo-kawowe z dodatkiem espresso i mielonej kawy. No jak tu ich nie lubić :-). Jedna mufinka o wadze 60 g ma 4,5 wymiennika, w tym 3,0 WW i 1,5 WBT. 100g ma 447 kcal.

Skladniki:

• 80 g prażonych orzechów laskowych

120 g masła, pokrojonego w kostkę o boku 2 cm

180 cukru pudru

90 g mąki orkiszowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

80 g mielonych migdałów

• 230 g białka 

• 70 ml świeżo zaparzonego gorącego espresso

11/2 łyżeczki drobno zmielonej kawy

 

Lukier:

• 100 g cukru

15 g mleka ryżowego

5 g syropu z agawy

1 łyżeczka mielonej kawy

 

Przygotuj palone masło. Włóż masło do rondelka i podgrzej na średnim ogniu, aż się stopi. Gotuj, aż zacznie się pienić, delikatnie kołyszące rondlem od czasu do czasu, by równo się rumieniło. Na ściankach i dnie zacznie się gromadzić ciemnobrązowy osad. Podgrzewaj masło, aż zrobi się ciemno złote i będzie pachnieć prażonymi orzechami i karmelem. Zdejmij z ognia i odstaw na 5 minut, by przypalone drobiny opadły na dno. Przecedź przez sitko wyłożone gazą i wyrzuć osad. Odstaw masło by przestygło. Przy dodawaniu do ciasta powinno być jeszcze ciepłe - zbyt gorące "ugotuje" białka, zbyt zimne trudno będzie połączyć z resztą składników.
Gdy masło stygnie, przesiej do średniej miski cukier puder, mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Dodaj migdały i przemieszaj trzepaczką. Wlej białko do małej miski i trochę ubij trzepaczką lub widelcem - piana nie musi być sztywna. Dolej białko i świeżo zaparzone espresso do sypkich składników i krótko wymieszaj, by się połączyły. Dodaj palone masło i mieszaj, aż ciasto będzie gęste, lśniące i gładkie. Wmieszaj posiekane orzechy oraz mieloną kawę, przykryj miskę folią plastikową (powinna przylegać do powierzchni ciasta) i wstaw do lodówki przynajmniej na 2 godziny.
Rozgrzej piekarnik do 200ºC (180ºC z termoobiegiem). Wyłóż foremki papilotkami (możesz też natłuścić je masłem i oprószyć mąką). Nałóż ciasto do foremek tak, by sięgało do trzech czwartych wysokości ścianek. Muffinki piecz około 25 minut, aż lekko popękają na wierzchu a patyczek wbity w środek będzie czysty po wyjęciu.
Zrób lukier w czasie, gdy ciastka się pieką. Przesiej do średniej miski cukier puder i dodaj resztę składników. Wymieszaj na gładko i odstaw. Nie przejmuj się jeśli nie wszystkie granulki kawy się rozpuszczą - to ładnie wygląda.
Wyjmij blachę z piekarnika i odstaw na 5 minut, a następnie przełóż je na kratę, by wystygły przed nakładaniem lukru. Na koniec możesz je udekorować orzechem laskowym i oprószyć cukrem pudrem oraz odrobiną drobno zmielonej kawy.
 

 

Tabela wymienników 

 b2ap3_thumbnail_mufinkikawowe_ww.png

 

 

Tabela produktu

 b2ap3_thumbnail_mufinkikawowe_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

 b2ap3_thumbnail_mufinkikawowe_cal.png

 

Inspiracja: Yotam Ottolenghi, Helen Goh - Słodko

 

 

 

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość niedziela, 21 styczeń 2018

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (283)
desery (98)
zupy (19)
przekąski (16)
do chleba (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się