mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Mus czekoladowy z kremem Baileys

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 3025
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_musczekolaodwy.png

Mus czekoladowy z kremem z mascarpone i likieru Baileys. Uzależnia. Porcja o wadze 150 g ma 7,6 wymiennika w tym 2,7 WW i 4,9 WBT. 100g ma 397 kcal. Przepis za Yotam'em Ottolenghi.

Składniki na 4-6 porcji: 

• 2 jajka

• 65 g cukru pudru lub drobnego do wypieków

• 150 g czekolady 70%

• 50 g czekolady mlecznej

• 85 g masła

• 330 g śmietany kremówki

 

Na krem:

130 g mascarpone

50 ml likieru Baileys

20 g cukru pudru

 

Włóż jajka i cukier do misy miksera elektrycznego i ubijaj aż masa będzie lekka i napowietrzona, 8-10 minut. Czym dłużej to będziesz robić, tym lepiej. Możesz to zrobić ręcznie ale będzie to naprawdę duże wyzwanie.

Podczas gdy jaja są ucierane, włóż czekoladę i masło do miski i postaw na garnku z lekko gotującą się wodą, ale tak, żeby miska nie dotykała wody. Mieszaj drewnianą łyżką aż się rozpuszczą.

Zmniejsz prędkość miksera do średniej. Dodawaj czekoladę wymieszaną z masłem do masy jajecznej i nieprzerwanie mieszaj. Ważne jest żeby dodawać czekoladę do jajek a nie odwrotnie.

Ubijaj śmietanę do momentu, kiedy z podniesionej trzepaczki śmietana opadając stworzy na powierzchni linię zanim zniknie. Tak na wpół ubitą śmietanę dodaj to mieszkanki czekoladowo jajecznej i delikatnie wmieszaj. Przełóż krem do naczyń, w których będziesz podawać. Odstaw przynajmniej na godzinę do schłodzenia.

Krem Baileys możesz zrobić wcześniej lub bezpośrednio przed podaniem. Włóż składniki do miski i ubijaj do momentu aż składniki się połączą. Podawaj mus z dużą porcją kremu. Możesz posypać kakao.

 

Tabela wymienników

 b2ap3_thumbnail_musczekoladowy_ww.png

 

Tabela produktu

 b2ap3_thumbnail_musczekoladowy_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

 b2ap3_thumbnail_musczekoladowy_cal.png

 

 

 

 

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość piątek, 24 listopad 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (276)
desery (92)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się