mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Muszle z jarmużem

Dodane przez w w dania główne
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 4791
  • 1 komentarz
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_muszlezjarmuzem2.png

Muszle z jarmużem - prosty pomysł na wykorzystanie jarmużu. Dobrze jak coś jest modne bo zdrowe :-) i na dodatek bardzo smaczne. Porcja o wadze 190g ma 6 wymienników, w tym 4,1 WW i 1,9 WBT.


Składniki:
• 160g makaronu (20 muszli)
• 200g ricotty
• 50g sera gruyere
• 100g jarmużu
• sól
• pieprz

Ugotować muszle do nadziewania w dużym garnku z osoloną wodą. Jędrne odcedzić i ułożyć w dużym naczyniu do zapiekania (lub na blaszce wyłożonej filią aluminiową). Przykryć ściereczką, żeby nie wysychały. Jarmuż zblanszować i odcedzić. Posiekać na drobne kawałki. Gruyere zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do miski ricottę i 20g gruyere. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem, dodać jarmuż i jeszcze raz wymieszać. 

Napełnić muszle farszem, posypać pozostałym gruyere. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.

Tabela wymienników:

b2ap3_thumbnail_muszlezjarmuzem_ww.png

 

Tabela produktu:

b2ap3_thumbnail_muszlezjarmuzem_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu:

b2ap3_thumbnail_muszlezjarmuzem_cal.png

Oceń ten wpis:
Oznaczone w: jarmuż

Komentarze

  • JOANNA poniedziałek, 06 kwiecień 2015

    mniam, mniam:D Myślałam, że jest czasochłonny do przygotowania , ale nie .... Efekt rewelacyjny .....

Zostaw komentarz

Gość środa, 20 wrzesień 2017

Instagram

Kategorie

nauka (100)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (270)
desery (86)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się