mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Nieco bliżej sztucznej trzustki?

Dodane przez w w nauka
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 4783
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_biohub_logo.jpg

Rok temu pisaliśmy w tym artykule BioHub - sztuczna czy może naturalna trzustka? o możliwości naśladowania pracy trzustki w sposób biologiczny. Ogromnie nas to zaciekawiło i wygląda na to że bardzo podobne urządzenie jest też opracowywane w ramach dwóch projektów europejskich - we współpracy Centrum Transferu Technologii Mans (CTTM), Europejskiego Centrum Badań nad Cukrzycą (CEED) w Strasburgu oraz firmy Besancon Statice.

Zespół ten opracował sztuczną trzustkę w postaci półprzepuszczalnej małej torebki membranowej (10 centymetrów kwadratowych), wszczepianej do jamy brzusznej pacjenta. Wewnątrz tej torebki żyją komórki zdolne do produkowania insuliny. Membrana przepuszcza glukozę, insulinę, tlen oraz składniki odżywcze, pozostaje jednak zamknięta dla cząsteczek układu odpornościowego, co eliminuje konieczność stosowania leków immunosupresyjnych. Obecne rezultaty prac tego zespołu są efektem przeszło 20 lat badań.

Po udanych testach na małych zwierzętach, sztuczna trzustka przechodzi obecnie testy na małpach i świniach. Przeprowadzenie testów na ludziach przewidywane jest do końca 2015 r. Testy będą kontrolowane przez klinikę Montpellier (zespół prof. Erica Renarda) oraz Uniwersytet w Oksfordzie. Pierwsza faza będzie obejmować co najmniej szesnastu pacjentów cierpiących na cukrzycę typu 1.

Źródłowe informacje można znaleźć tutaj.

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość piątek, 24 listopad 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (276)
desery (92)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się