mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Puszysty omlet cesarski

Dodane przez w w śniadaniowo
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 6142
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_omlet_n2.png

Puszysty omlet z mąki orkiszowej i mleka ryżowego - banalnie prosty, idealny na weekendowe śniadanie po całotygodniowej pokucie Puszcza oczko. Jedna porcja ma 2,6 wymiennika, w tym 1,6 WW i 1,0 WBT.

Składniki:

• 4 jajka

60g mąki orkiszowej typu 650 (4 łyżki)

 115ml mleka ryżowego (pół szklanki)

 szczypta soli

łyżeczka cukru pudru (lub stevii - z uwagi na nieznaczną ilość nie wpływa na liczbę wymienników)

 masło klarowane

Jajka dokładnie umyć, rozdzielić do osobnych naczyń białko i żółtko. Białka posolić i zmiksować na gęstą pianę. Do żółtek dodać mąkę i mleko ryżowe. Miksować do uzyskania jednorodnej i w miarę gęstej konsystencji, a następnie delikatnie wmieszać do naczynia z pianą z białek. Na patelni (najlepiej ciężkiej żeliwnej) mocno rozgrzać porcję masła klarowanego, ewentualny nadmiar zlać. Wlać nasz przyszły omlet na rozgrzaną patelnię. Smażyć krótko (ok 1 min.) a następnie zmniejszyć ogień i podzielić omlet na patelni za pomocą łopatki na cztery porcje. Następnie każdą ćwiartkę obrócić na drugą stronę za pomocą dwóch łopatek (wymaga to nieco wprawy). Smażyć delikatnie i z wyczuciem. Wersja dla lubiących wyzwania Uśmiech i mających duże kuchnie: rozgrzać masło na dwóch takich samych patelniach i zamiast dzielić omlet na ćwiartki przerzucić go na drugą rozgrzaną patelnię. 

Gotowy omlet posypać cukrem pudrem, można również dodać konfitury np. malina lub pomarańcza z imbirem (nie uwzględnione w Tabeli). Ze względu na konsystencję omlet wchłania się dość szybko dlatego można go uzupełnić czymś wolniej wchłanianym np. porcją łuskanego słonecznika na 0,5 wymiennika (7g).

 

Tabela wymienników

b2ap3_thumbnail_omlet2_ww_20140110-222513_1.png

 

Tabela produktu

b2ap3_thumbnail_omlet2_tab_20140110-222525_1.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

b2ap3_thumbnail_omlet2_cal.png

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość sobota, 25 listopad 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (276)
desery (92)
zupy (19)
przekąski (15)
przystawki (15)
do chleba (15)
ludzie (3)

Zaloguj się