mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Orecchiette z brukselką i wędzonym boczkiem

Dodane przez w w dania główne
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 3250
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_orcchiettezbrukselka.pngPorcja orecchiette z brukselką i boczkiem o wadze 185 g ma 6,5 wymiennika, w tym 3,7 WW i 2,8 WBT. Przepyszna. Chrupiąca brukselka i boczek, mmmm... Inspiracja - DONNA HAY. 100 g ma 230 kcal.

Składniki na 3-4 porcje:

• 250 g makaronu orecchiette

400 g małych brukselek

• 100 g wędzonego boczku

• 50 g masła

5 g czosnku

• 200 g śmietany kremówki 30%

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżeczki liści oregano

drobno starty parmezan (do posypania)

 

Obierz brukselki z zewnętrznych liści i pokrój w ćwiartki. Wrzuć makaron do garnka z osolonym wrzątkiem i gotuj 2 minuty krócej niż na opakowaniu - makaron będzie jeszcze ok. 2 minut w sosie, więc musimy zadbać o to, żeby nie był za miękki (u mnie 10 minut). W trakcie gotowania makaronu włóż drobno pokrojony boczek na patelnię i dobrze wysmaż.

Rozgrzej rondel takiej wielkości, żeby pomieścił całą potrawę. Włóż masło, czosnek oraz oregano i smaż 1 minutę. Wrzuć brukselkę i smaż ok. 6-8 minut (powinna być chrupiąca. Wlej śmietanę i sok z cytryny,  dołóż makaron i mieszaj podgrzewając do temperatury spożycia (ok. 2 minut). Rozłóż makaron na talerze, połóż na nim boczek i posyp parmezanem.

 

Tabela wymienników

 b2ap3_thumbnail_orcchiettezbrukselka_ww.png

 

Tabela produktu

 b2ap3_thumbnail_orcchiettezbrukselka_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

 b2ap3_thumbnail_orcchiettezbrukselka_cal.png

 

 

Oceń ten wpis:
Oznaczone w: brukselka

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość czwartek, 23 listopad 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (276)
desery (92)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się