mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Orkisz z boćwiną i syropem z owoców granatu

Dodane przez w w dania główne
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 3939
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_orkiszzbowina.pngPorcja o wadze 190g ma 4,5 wymiennika w tym, 3,1 WW i 1,4 WBT. Przepis za JEROZOLIMA Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi. Może być samodzielnym daniem, ale też i dodatkiem do gotowanego kurczaka lub burgerów. 100g ma 138 kcal.

Składniki:

• 600 g buraków liściastych (boćwiny),

20 g oliwy,

20 g masła,

350 g pora razem z jasnymi częściami, posiekanego na cienie plasterki,

20 g cukru trzcinowego

75 g syropu z owoców granatu,

200 g ziarna orkiszu (ewentualnie pszenicy) łuskanych lub w całości,

500 ml bulionu z kurczaka,

sól i świeżo zmielony czarny pieprz,

grecki jogurt do podania.

Oddziel białe łodygi boćwiny od zielonych liści, używając małego ostrego noża. Potnij łodygi na centymetrowe kawałki, a liście na dwucentymetrowe paski. Nie mieszaj ich ze sobą.

Rozgrzej na dużej patelni z grubym dnem oliwę i masło. Wrzuć na tłuszcz pory i smaż 3-4 minuty, mieszając. Dodaj łodygi boćwiny i smaż przez kolejne 3 minuty, następnie powtórz to samo z liśćmi. Dodaj cukier, syrop z owoców granatu oraz orkisz i dobrze wymieszaj. Dodaj bulion, 3/4 łyżeczki soli i trochę czarnego pieprzu, zagotuj, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem 60-70 minut. Orkisz po tym czasie powinien być al dente.

Zdejmij pokrywkę i w razie potrzeby zwiększ ogień, żeby cała pozostała woda wyparowała. Dno patelni powinno być suche, z kawałkami spalonego karmelu. Zdejmij naczynie z ognia.

Przed podaniem dopraw danie do smaku. Podawaj na ciepło z dodatkiem greckiego jogurtu.

 

Tabela wymienników

 b2ap3_thumbnail_orkiszzbowina_tab.png

 

Tabela produktu

 b2ap3_thumbnail_orkiszzbowina_ww.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

 b2ap3_thumbnail_orkiszzbowina_cal.png

 

 

 

Oceń ten wpis:
Oznaczone w: boćwina por

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość niedziela, 22 październik 2017

Instagram

Kategorie

nauka (101)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (273)
desery (89)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się