mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Paella z kurczakiem i chorizo

Dodane przez w w dania główne
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 2956
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_paellazkurczakiemichorizo.pngPaella z kurczakiem i chorizo, kukurydzą i papryką - kawałek Hiszpanii na patelni :-). Porcja o wadze 200g ma 4,6 wymiennika, w tym 3,1 WW i 1,5 WBT. 100g ma 135 kcal. Przepis za KWESTIĄ SMAKU.

Składniki na 4-6 porcji:

• 900 g bulionu warzywnego

• szczypta szafranu (kilkanaście nitek, ok. 0,2 g)

• 100 g chorizo

• 400 g fileta z kurczaka

• 5 g czosnku

• 2 łyżki oliwy

• 150 g czerwonej papryki

• 100 g kukurydzy z puszki

• 20 g koncentratu pomidorowego

• 100 g pomidora

• 1/2 szklanki białego wina

• 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej (lub wędzonej)

1/3 łyżeczki mielonej papryki ostrej (lub pieprzu cayenne)

300 g ryżu do paelli (u mnie Bomba)

 

Bulion zagotuj razem z szafranem. Chorizo pokrój w 0,8 cm kostkę. Filety oczyść z kostek i włókien, pokrój w 1,5 cm kostkę. Paprykę pokrój w 1,5 cm kostkę. Czosnek zetrzyj na drobnej tarce. Pomidora sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę (odrzuć nadmiar soku i nasiona z komór). Rozgrzej 2 łyżki oliwy na patelni o średnicy 32 cm, do paelli. Dodaj chorizo i chwilę je obsmaż aż wytopi się tłuszcz. Dodaj kurczaka i obsmaż go dokładnie z każdej strony (około 3 minuty). W połowie obsmażania dodaj czosnek. Dodać łyżkę oliwy, paprykę i kukurydzę i podsmaż ok. 2 minut. Dodaj pomidora i smaż dalej przez około 3 minuty, co chwilę mieszając. Wlej wino, wymieszaj i gotuj przez około 4 minuty na większym ogniu aż wino odparuje. Dodaj sos pomidorowy i przyprawy (paprykę i kurkumę), wymieszaj. Po chwili wsyp ryż i smaż przez kolejne 2 minuty. Wlej przecedzony gorący bulion, wymieszaj i zagotuj. Gotuj bez mieszania przez 12 minut, następnie zmniejszyć ogień do minimum, przykryj szczelnie patelnię folią aluminiową i gotuj kolejne 6 minut (przykrytą paelle można też na ten czas włożyć do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika). Odstaw z ognia i trzymaj pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty. Zdejmij folię.

 


Tabela wymienników

b2ap3_thumbnail_paellazkurczakiemichorizo_ww.png
 

Tabela produktu

 b2ap3_thumbnail_paellazkurczakiemichorizo_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

 b2ap3_thumbnail_paellazkurczakiemichorizo_cal.png

 

 

 

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość wtorek, 17 październik 2017

Instagram

Kategorie

nauka (101)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (273)
desery (89)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się