mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Pełnoziarniste krakersy dukkah

Dodane przez w w przekąski
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 388
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_penoziarnistekrakersydukkah.pngBezglutenowe, pełnoziarniste krakersy dukkah - idealna przegryzka na przybycie znajomych. Krakers o wadze 25 g ma 1,6 wymiennika, w tym 0,3 WW i 1,3 WBT. 100g ma 547 kcal.

 

Składniki na 2 blachy do pieczenia:

• 15 g dukkach (z tego przepisu Dukkah)

• 200 g nasion dynii

115 g sezamu

• 30 g nasion chia

• 50 g mąki lnianej

• 35 g mąki słonecznikowej

15 g mąki migdałowej

• 1 jajko

1/2 łyżeczki soli (w płatkach jeżeli to możliwe)

60 ml wody

 

Piekarnik nagrzej do 160°C. Do miski włóż wszystkie składniki i dobrze wymieszaj (najlepiej ręką).  Dwie blachy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Masę podziel na dwie równe części. Używając szpatuły lub wałka (w ostateczności ręki) rozprowadź i rozwałkuj masę na grubość 6 mm. Piecz przez 20 minut. Potnij na kawałki 3 cm x 10 cm. Odstaw do wystygnięcia. Możesz podać je z serkiem kozim ale dobry będzie też hummus lub inne smarowidło. Smacznego :-)
Krakersy można przechowywać do 3 tygodni w szczelnym pojemniku.
 

Tabela wymienników:

 b2ap3_thumbnail_penoziarnistekrakersydukkah_ww.png

 

Tabela produktu:

 b2ap3_thumbnail_penoziarnistekrakersydukkah_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu:

 b2ap3_thumbnail_penoziarnistekrakersydukkah_cal.png

Inspiracja: Donna Hay

 

 

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość niedziela, 25 czerwiec 2017

Instagram

Kategorie

nauka (100)
u nas (69)
podróże (31)
kuchnia (263)
desery (82)
zupy (18)
do chleba (15)
przystawki (15)
przekąski (14)
ludzie (2)
Blog (1)

Zaloguj się