mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Pieczona pierś z indyka

Dodane przez w w do chleba
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 7323
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_pieczonapierzindyka.png

Pieczona pierś z indyka - idealna na kanapki. Jedna porcja to 0,4 WBT.

Składniki:

• majeranek - 2 łyżki

1 kg piersi z indyka

 oliwa z oliwek z drugiego tłoczenia - 36g (4 łyżki)

 sól (najlepiej himalajska)

 rozmaryn

 jałowiec

 imbir świeży starty

Z majeranku, oliwy, soli, rozmarynu i jałowca przygotowujemy marynatę, w którą smarujemy pierś z indyka. Zostawiamy ją w lodówce na 1 dzień. Następnego dnia wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni i pieczemy około 25 minut. Następnie dolewamy do indyka pół szklanki gorącej wody, zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy jeszcze przez godzinę.

Po tygodniu indyk jest tak samo świeży jak pierwszego dnia a mamy pewność, że nasze dziecko jak i my nie jemy chemii. Ja niestety jak idę do sklepu to w większości wędlin (nawet tych drogich) widzę otwory po nastrzyknięciach, aaaaaaaaaaaaa i co ja na to mam poradzić. Nie, no nie powiem że nie kupuję, ale ale robię to w ograniczonej ilości.

Pomysł na pieczoną pierś dostałam od Pani Bożeny Olszowskiej.

Indyka używam również do bazy np. w pastach.

 

Tabela wymienników

 

b2ap3_thumbnail_pieczonapierszindyka_ww.png

 

Tabela produktu

b2ap3_thumbnail_pieczonapierszindyka_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

b2ap3_thumbnail_pieczonapierszindyka_cal.png

Oceń ten wpis:
Oznaczone w: bezglutenowe

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość niedziela, 20 sierpień 2017

Instagram

Kategorie

nauka (100)
u nas (70)
podróże (32)
kuchnia (269)
desery (85)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (2)
Blog (1)

Zaloguj się