mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Pieczone oponki marchewkowe

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 5708
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_pieczoneoponkimarchew.png

Jedna oponka o wadze ok. 55g ma 3,7 wymiennika, w tym 2,5 WW i 1,2 WBT. 100g ma 388 kcal. Przepis zaczerpnięty z Magazynu Kuchennego. Zuzi bardzo posmakowała.

Składniki na 12 oponek o średnicy 7,5cm

• 150 g masła, miękkiego + 5g do smarowania

• 150g cukru trzcinowego

• 2 jajka

• 200g marchewki, startej grubo (mi się udało dzisiaj kupić ekologiczną w Sudetii)

• 180g mąki orkiszowej

• 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

• 1/2 łyżeczki cynamonu

• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

• 1/4 łyżeczki soli

• 5g cukru pudru do posypania (u mnie z agawy)

 

Formę do pączków-oponek posmarować lekko masłem. Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Masło miksujemy z cukrem. Dodać jajka, miksujemy na jednolitą masę. Wymieszać z marchewką. Dodawać do trochu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, gałką muszkatołową, cynamonem oraz solą i mieszać. Ciasto nałożyć, najlepiej przy pomocy worka cukierniczego, do foremek. Piec około 15 minut, aż skórka zrobi się rumiana. Po upieczeniu zostawić w formie na 5 minut, następnie wyłożyć na kratkę. Posypać cukrem pudrem.

Nie zapomnijmy o cynamonie - wstępne badania naukowe wskazuję, że wpływa na regulację poziomu cukru we krwi.


Tabela wymienników

b2ap3_thumbnail_pieczoneoponkimar_ww2.png

 

Tabela produktu

b2ap3_thumbnail_pieczoneoponkimar_tab2.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

b2ap3_thumbnail_pieczoneoponkimar_cal2.png

Oceń ten wpis:
Oznaczone w: cynamon

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość sobota, 25 listopad 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (276)
desery (92)
zupy (19)
przekąski (15)
przystawki (15)
do chleba (15)
ludzie (3)

Zaloguj się