mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Pierogi z kaszą gryczaną

Dodane przez w w dania główne
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 5376
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_pierogizkasza_n2.png

Pierogi z kaszą gryczaną i sera koziego. Jeden pieróg ma 1,7 wymiennika, w tym 1,4 WW i 0,3 WBT.

Składniki na ciasto:

• mąka orkiszowa 300g

• masło 10g

• 1 jajko

woda 150ml

1/2 łyżeczki soli (najlepiej himalajskiej)

 

Składniki na nadzienie:

• 45g kaszy gryczanej (suchych ziaren)

• 100g twarogu koziego

• 1 jajko

• sól (najlepiej himalajska) i pieprz do smaku

 

Gotować kaszę gryczaną w podwójnej ilosci wody prze z 20 minut. Ostudzić. Wymierzać z białym serem i jajkiem. Doprawić solą.

Przygotować ciasto  - mąkę przesiać, wbić jajko, dodać sól i wodę. Ciasto zagnieść i starannie  wyrobić, aż będzie miękkie i elastyczne. Podzielić je na części i przykryć ściereczką, żeby nie obsychało. Każdą część wałkować dosyć cienko, wykrawać krążki (moje były o średnicy 9,5 cm). Na środek każdego krążka nałożyć 25g nadzienia, składać na pół, zlepiać brzegi, uważając aby nadzienie nie dostało się między brzegi (pierogi wówczas łątwo pękają i rozgotowują się). Zlepione pierogi układać na deseczce posypaej mąką, przykryć ściereczką, żeby nie obsychały. Wkładać partiami do wrzącej, osolonej wody, zamieszać łyżką, przykryć. Gdy podpłyną w górę, odkryć i gotować 3 minuty. Wybierać łyżką cedzakową na cedzak. Wyłożyć na ogrzane talerze.

 

Tabela wymienników

b2ap3_thumbnail_pierogizkasza_ww_20140106-141053_1.png

 

Tabela produktu

b2ap3_thumbnail_pierogizkasza_tab_20140106-141105_1.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

b2ap3_thumbnail_pierogizkasza_cal.png

 

Oceń ten wpis:
Oznaczone w: kasza gryczana ser kozi

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość wtorek, 19 wrzesień 2017

Instagram

Kategorie

nauka (100)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (270)
desery (86)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się