mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Pita z samopszy

Dodane przez w w domowe pieczywo
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 8280
  • 1 komentarz
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_pitazsamopszy_n2.png

Jedna pita z samopszy ma 3,5 wymiennika. Ma delikatny, orzechowy smak. Samopsza to obok płaskurki najstarszy gatunek pszenicy. Jej wiek szacowany jest na ok. 9.000 lat. Dlaczego samopsza?

Samopsza jest dziką odmianą pszenicy, uważa się ją za roślinę leczniczą. Samopsza obfituje w białko, które ma bardzo korzystny skład, zawiera bowiem niewystępujące w pszenicy aminokwasy - fenyloalaninę, tyrozynę, metioninę, izoleucynę. Są to aminokwasy egzogenne, czyli takie których organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Aminokwasy te wpływają korzystnie na pracę układu nerwowego. Samopsza posiada kilkukrotnie wyższą zawartość karotenoidów, w szczególności luteiny i zeaksantyny, które odpowiedzialne są za prawidłowe funkcjonowanie oka ludzkiego. W porównaniu do pszenicy zwyczajnej i orkiszu, samopsza charakteryzuje się bogatszym składem mikro- i makroelementów, zwłaszcza magnezu, żelaza, cynku i manganu. Gliadyny zawarte w glutenie samopszy wykazują niską toksyczność, co stwarza potencjalną możliwość stosowania jej w diecie osób cierpiących na nietolerancję glutenu. Obecnie w Polsce samopsza jest uprawiana jedynie w kilku niewielkich gospodarstwach ekologicznych. Wysoka zawartość substancji bioaktywnych upoważnia do tego, by produkty z samopszy określać mianem żywności prozdrowotnej. W Polsce samopszę produkuje kilka gosopodarstw ekologicznych, w tym Państwo Babalscy. We Wrocławiu samopszę można kupić w Sudetii.

Składniki:

• 175 mln ciepłej wody,

• 1 łyżka miodu (9g),

• 0,5 łyżki soli morskiej,

• 250g pełnoziarnistej mąki z samopszy (Bio Babalscy),

• 7g drożdży instant.

Drożdze mieszamy  wodą i miodem. Do mąki zmieszanej z solą dodajemy drożdże i wodę. Wyrabiamy ciasto przez 10 minut. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przez ok. 30 minut. Powinno podwoić swoją objętość. Ciasto dzielimy na 6 równych części, robimy kulki i na lekko posypanej stolnicy wałkujemy placki o grubości 5 mm. Placki odstawiamy, przykryte bawełnianą ściereczką, na 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temp. 260°C. Piec pity w piekarniku przez ok. 4 minuty. Wyjmować z piekarnika gdy urosną i będą delikatnie złote. Upieczoną pitę należy przekroić i nałożyć dodatki wedle upodobania.

Tabela wymienników

b2ap3_thumbnail_pitazsamopszy_ww_20140103-223829_1.png

 

Tabela produktu

b2ap3_thumbnail_pitazsamopszy_tab_20140103-223801_1.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

b2ap3_thumbnail_pitazsamopszy_cal.png

 

Oceń ten wpis:
Oznaczone w: samopsza

Komentarze

  • Justyna piątek, 14 październik 2016

    Witam,
    W jakich proporcjach mogę zastąpić drożdże proszkiem do pieczenia, a miód ksylitolem ponieważ mam uczelnie na miód:(

Zostaw komentarz

Gość poniedziałek, 18 grudzień 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (278)
desery (94)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się