mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Pizza bezglutenowa z pieczarkami, papryką i oliwkami

Dodane przez w w dania główne
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 4650
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_pizzabezgltupiecz_2.pngPizza bezglutenowa na mące gryczanej, ryżowej i teff z brązowymi pieczarkami, pieczoną papryką i zielonymi oliwkami. Porcja o wadze 150 g ma 5,6 wymiennika w tym 3,8 WW i 1,8 WBT. 100 g pizzy ma 225 kcal.

Składniki na formę o wymiarach 35x24cm: 

• 40g mąki ryżowej

• 70g mąki teff

• 110g mąki gryczanej

• 50g mąki ziemniaczanej

• 1 małe jajko

• 1 łyżkę oleju ryżowego (9g)

• 1/2 łyżki octu

• 4g drożdży instant

zioła (majeranek, tymianek, oregano)

• ok. 150ml ciepłej wody

szczypta sody oczyszczonej

• szczypta soli

 

Dodatki

170g pieczarek (u mnie brązowych)

90g pieczonej papryki

180g mozzarelli

20g oliwek

• 60g passaty pomidorowej

• 30g oleju do smażenia

pieprz i sól 

Czerwoną paprykę włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 minut lub do czasu, gdy skórka zbrązowieje. Po wyjęciu włóż ją do woreczka foliowego do ostygnięcia. Potem obierz ją ze skórki. Oliwki pokrój na połówki. Pieczarki pokrój w plastry i obsmaż. Drożdże zalej odrobiną ciepłej wody i dodaj szczyptę cukru. Odstaw na 5 minut. Wsyp do miski mąkę, dodaj drożdże, wymieszaj, dodaj zioła oraz sól i ponownie wymieszaj. Dodaj jajko, ocet, szczyptę sody i pozostałą część ciepłej wody. Składniki wymieszaj łyżką, a następnie dokładnie zagnieć. Odstaw do wyrośnięcia. Formę o wymiarach 35x24 cm lub papier wysmaruj olejem ryżowym, natłuść ręce i przełóż ciasto, rozprowadzając je równomiernie. Wierzch posmaruj passatą pomidorową, rozłóż dodatki, przypraw pieprzem i solą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 250°C przez ok 10 minut. 

 

Tabela wymienników

b2ap3_thumbnail_pizzabezglu_ww.png

Tabela produktu

b2ap3_thumbnail_pizzabezglu_tab.png

Kaloryczność w 100g produktu

b2ap3_thumbnail_pizzabezglu_cal.png

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość czwartek, 23 listopad 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (276)
desery (92)
zupy (19)
przekąski (15)
przystawki (15)
do chleba (15)
ludzie (3)

Zaloguj się