mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Placek z cukinią

Dodane przez w w dania główne
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 4081
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_placekzcukin.png

Dla tych co nie przepadają za słodkim - placek z cukinią - porcja o wadze ok. 90g ma 4,8 wymiennika, w tym 1,8 WW i 3,0 WBT. Podawać na ciepło. Smaczne i sycące.

Składniki:

• 1 łyżka oliwy z oliwek

• 70g cebuli, drobno posiekanej

• 10g czosnku, rozgniecionego i posiekanego

• 150g boczku pokrojonego w drobne kawałki

• 450g cukinii startej na tarce ze skórką 

• 200g sera feta, rozdrobnionego

• 200g ricotty

• 40g drobno startego parmezanu

• sól i świeżo zmielony czarny pieprz

• 6 jajek

• 1 szklanka (150g) mąki orkiszowej, przesianej

• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nagrzać piekarnik do 180°C. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek i boczek i smażyć przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Przełożyć do miski, dodać cukinię, fetę, ricottę, parmezan. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać do połączenia składników. W osobnym naczyniu połączyć mąkę, proszek do pieczenia i jajka. Dodać do mieszanki z cukinią i wymieszać do połączenia. Formę 20cm x 30cm  lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do formy wymieszane składniki i wygładzić powierzchnię. Piec 40-45 minut.

 

Tabela wymienników:

b2ap3_thumbnail_placekzcukina_ww.png

 

Tabela produktu:

b2ap3_thumbnail_placekzcukina_tab2.png

 

Kaloryczność w 100g produktu:

b2ap3_thumbnail_placekzcukina_cal.png

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość piątek, 24 listopad 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (276)
desery (92)
zupy (19)
przystawki (15)
do chleba (15)
przekąski (15)
ludzie (3)

Zaloguj się