mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Placek z kalafiorem i daktylami

Dodane przez w w przekąski
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 5319
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_placekzkalafioremidaktylami_2.png

Jedna porcja placka z kalafiorem i daktylami o wadze 150g ma 6,4 wymiennika, w tym 4,9WW i 1,5WBT. Jest syty, z lekką nutą słodyczy, którą nadają daktyle. Można go jeść jako przekąskę lub jako dodatek do mięs, np. z grilla. 

Składniki:

• 460g mąki jak na pizzę (typ 00)

550g kalafiora podzielonego na różyczki i pokrojonego w cienkie plastry

• 5g drożdży suchych

• 3g cukru

• 40g daktyli (waga bez pestek), drobno pokrojone

• 60g cebuli, drobno pokrojonej

• 10g czosnku

60g oliwy z oliwek (4 łyżki)

120g śmietany 30%

2 łyżeczki soli

2 łyżeczki kminku

sól i świeżo mielony pieprz

350ml ciepłej wody

kilka gałązek tymianku

 

Do naczynia wsypać drożdże i cukier, dolać wodę, wymieszać. Odstawić na 5 minut. Wsypać przesianą mąkę, sól, łyżkę oliwy z oliwek do dużej miski. Zrobić w środku wgłębienie i dodać mieszankę z drożdżami, połączyć w miękką kulę. Powoli wyrabiać ciasto ok 4-5 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Odłożyć je do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić je w ciepłe miejsce na 30 minut lub do czasu gdy ciasto podwoi swoją objętość.

Kiedy ciasto rośnie nagrzać piekarnik do 220oC. Dać na patelnię pozostały tłuszcz, dodać czosnek i smażyć go przez 1-2 minuty. Odstawić patelnię. Nagrzewać blaszkę do pieczenia w piekarniku przez ok 5-10 minut. Do dużej miski włożyć kalafior, cebulę, daktyle, śmietanę, sól, pieprz, kminek, czosnek, posiekany tymianek i dobrze wymieszać. Rozwałkować ciasto na 25cm x 30cm placek. Przełożyć je na posmarowany oliwą (z czosnku) papier do pieczenia. Wysunąć ostrożnie nagrzaną blachę z piekarnika i przełożyć na nią rozwałkowane ciasto. Na ciasto wyłożyć przygotowaną mieszankę z kalafiorem. Piec 15-20 minut lub do czasu gdy spęcznieje na nabierze złotego koloru. 

 

Tabela wymienników

 b2ap3_thumbnail_placekzkalafiorem_ww_20140721-181529_1.png

 

Tabela produktu

 b2ap3_thumbnail_placekzkalafiorem_tab_20140721-181530_1.png

Kaloryczność w 100g produktu

b2ap3_thumbnail_placekzkalafiorem_cal_20140721-181528_1.png

Oceń ten wpis:
Oznaczone w: daktyle focaccia kalafior

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość czwartek, 21 wrzesień 2017

Instagram

Kategorie

nauka (100)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (270)
desery (86)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się