mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Placuszki z boćwiny

Dodane przez w w przystawki
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 3880
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_placuszkizbocwiny.pngJeden placek z buraka liściowego o wadze 50g ma 1,2 wymiennika w tym, 0,5 WW i 0,7 WBT. Przepis za JEROZOLIMA Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi. Nieoczekiwanie naprawdę smaczne. Feta dodaje tym placuszkom charakteru. 100g ma 183 kcal.

Składniki:

• 400 g buraka liściowego (boćwiny), bez białych części łodyg,

30 g natki pietruszki,

20 g kolendry,

20 g koperku,

50 g mąki orkiszowej,

2 jajka,

5 g czosnku,

80 g fety, pokruszonej na małe kawałki,

40 g oleju z pestek winogron (przygotujcie sobie ok. 50-60 g - waga przeze mnie podana jest po odjęciu tego co wchłonęły papierowe ręczniki),

1/2 łyżeczki cukru,

1 i 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,

sól i świeżo zmielony czarny pieprz,

cytryna do podania.

 

Zagotuj w dużym garnku posoloną wodę i wrzuć na wrzątek boćwiną. Zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut. Odcedź i odciśnij liście z wody, aż będą zupełnie suche. Następnie wrzuć boćwinę razem z ziołami, gałką muszkatołową, cukrem, mąką, czosnkiem, jajkami, 1/2 łyżeczki soli i czarnym pieprzem do robota kuchennego. Zmiksuj na gładko, dodaj fetę i jeszcze raz wymieszaj masę ręcznie.

Na średniej wielkości patelnię wlej 1 łyżkę oleju. Umieść na średnim ogniu i łyżką nakładaj na patelnię masę z boćwiny - czubata łyżka na placek. Delikatnie rozpłaszcz masę na placki o średnicy 7 cm i grubości 1 cm. Na patelni powinny ci się zmieścić 3 placuszki naraz. Smaż placki 3-4 minuty, aż się zrumienią, obracając raz na drugą stronę. Odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Usmaż pozostałe placki, dodając oleju w razie potrzeby. Podawaj ciepłe, z cząstkami cytryny.

 

Tabela wymienników

 b2ap3_thumbnail_placuszkizbocwiny_tab_20150802-080012_1.png

 

Tabela produktu

 b2ap3_thumbnail_placuszkizbocwiny_ww_20150802-075205_1.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

b2ap3_thumbnail_placuszkizbocwiny_cal_20150802-075204_1.png

 

 

 

 

Oceń ten wpis:
Oznaczone w: boćwina

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość wtorek, 17 październik 2017

Instagram

Kategorie

nauka (101)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (273)
desery (89)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się