mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Placuszki z ricottą

Dodane przez w w śniadaniowo
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 4812
  • 1 komentarz
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_placuszkizricotta_n2_20140105-122718_1.png

Jeden placuszek z ricottą ma 1,8 wymiennika. Można go serwować z syropem malinowym.

Składniki (ok. 16 placuszków):

• 200g mąki orkiszowej,

50g cukru brązowego nierafinowanego,

3 jajka,

200g maślanki,

150g ricotty,

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

1/4 łyżeczki sody,

3/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii,

• 2 łyżki (18g) oleju słonecznikowego do smażenia.

Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy cukier, żółtka, maślankę i wanilię, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, razem z ricottą dodajemy do pozostałych składników, delikatnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię posmarowaną cienko tłuszczem nakładamy ciasto - 1 dużą łyżkę na jeden placuszeki. Smażymy aż placuszki będą zrumienione i wyrośnięte.

 

Tabela wymienników

b2ap3_thumbnail_placuszkizricotta_ww_20140105-122739_1.png

 

Tabela produktu

b2ap3_thumbnail_placuszkizricotta_tab_20140105-122749_1.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

b2ap3_thumbnail_placuszkizricotta_cal.png

 

Składniki na syrop malinowy:

200g mrożonych malin,

• 40g miodu,

20g syropu klonowego.

Maliny rozmrażamy, umieszczamy w rondelku i mieszając podgrzewamy na małym ogniu, przez 1-2 minuty. Dodajemy mód i syrop klonowy, rozdrabniamy blenderem i podgrzewamy przez ok. 3 minuty.

 

Tabela wymienników

b2ap3_thumbnail_syropmalinowy_ww.png

 

Tabela produktu

b2ap3_thumbnail_syropmalinowy_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

b2ap3_thumbnail_syropmalinowy_cal.png

Oceń ten wpis:
Oznaczone w: mąka orkiszowa ricotta

Komentarze

  • Joanna wtorek, 24 marzec 2015

    Mniam,serwujemy sobie regularnie :)pycha zwłaszcza z syropem malinowym!

Zostaw komentarz

Gość wtorek, 19 wrzesień 2017

Instagram

Kategorie

nauka (100)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (270)
desery (86)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się