mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Quiche z bobem

Dodane przez w w dania główne
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 5727
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_quichezbobem_20160611-194702_1.png

Porcja quiche (czyt. kisz) z bobem o wadze 145g ma 5,5 wymiennika, w tym 2,7 WW i 2,8 WBT. Jest bardzo smaczny, w środku delikatny z wierzchu chrupiący. Przypieczony z wierzchu bób w smaku przypomina prażone na patelni ziarna dyni. 

Składniki na kruche ciasto:

• 180g mąki orkiszowej

• 100g masła schłodzonego i pokrojonego w kostkę

• niecałe 1/2 łyżeczki soli

• 45 ml zimniej wody (3 łyżki)

1 jajko

• łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny

 

Składniki na nadzienie:

• 350g wyłuskanego bobu (ok. 500g w łupinach)

• 250g ricotty

• 150g śmietany 18%

• 25g startego parmezanu

• 1 jajko i 1 jajko rozkłócone

• sól (najlepiej himalajska)

• pieprz

gałka muszkatołowa

 

Do dużej miski przesiać mąkę i sól. Dodać masło. Czubkami palców mieszać tak, aby powstały drobne kruszynki. Zrobić w środku wgłębienie i dodać jajko. Powoli wyrabiać ciasto, aż utworzy się (nierówna) kula. Dodać wodę oraz sok z cytryny lub ocet. Jeżeli ciasto będzie zbyt twarde dodać wodę. Wyłożyć ciasto na chłodną stolnicę oprószoną mąką i zagniatać delikatnie (nie dłużej niż 20 sekund), aż powstanie gładka i jednolita masa. Zawinąć w plastikową folię i chłodzić przez co najmniej 1 godzinę.

Natłuścić lekko formę na tartę o średnicy 23 cm. Rozwałkować je na placek średnicy większej od średnicy formy tak, aby jego brzegi wystawały poza krawędź formy. Odstawić do lodówki na kolejne 30 minut. Nagrzać piekarnik do temperatur 180oC. Wsypać bób do osolonej wody i gotować 5-8 minut. Odsączyć. Pokroić 150g bobu w duże kawałki, pozostałą część wrzucić do malaksera, dodać ricottę, jajko śmietanę i parmezan. Posypać solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zmiksować na gładką masę. Wyjąć z lodówki ciasto na spód i ponakłuwać widelcem. Wyłożyć masę z bobu na ciasto. Posypać pokrojonym bobem. Zawinąć wystające brzegi ciasta do środka. Posmarować całość rozkłóconym jajkiem. Piec przez 30-40 minut, aż masa się zetnie a ciasto nabierze złotego koloru. Podawać na gorąco.

 

Tabela wymienników

b2ap3_thumbnail_quichezbobem_tab.png

 

Tabela produktu

b2ap3_thumbnail_quichezbobem_ww.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

b2ap3_thumbnail_quichezbobem_cal.png

Oceń ten wpis:
Oznaczone w: bób ricotta tarta

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość piątek, 22 wrzesień 2017

Instagram

Kategorie

nauka (100)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (270)
desery (86)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się