mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Racuchy z jabłkami

Dodane przez w w śniadaniowo
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 8241
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_racuchyzjablkami.pngRacuchy z jabłkami - porcja o wadze 134g ma 5,5 wymiennika, w tym 4,5 WW i 1,0 WBT. Można posypać cukrem pudrem, podawać z sosem truskawkowym z tego przepisu - Sernik z sosem truskawkowym albo sosem malinowym z tego - Placuszki z ricottą. Kto nie pamięta racuchów z domu rodzinnego...


Składniki:

• 250g mąki orkiszowej

• 1 jajko

• 250ml mleka ryżowego (można użyć mleka krowiego 3,2% - nie zmienia to wyliczeń wymienników)

• 15g cukru

• 1/2 łyżeczka kardamonu

• 200g jabłek (waga po obraniu)

• 30g oleju

• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Mąkę z łyżeczką proszku do pieczenia przesiać do miski. Dodać jajko, mleko, cukier oraz kardamon. Energicznie wymieszać tak, aby nie powstały grudki. Można to zrobić za pomocą trzepaczki lub miksera. Jabłka umyć, obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Wymieszać jabłka z ciastem. Smażyć z obu stron na bardzo mocno nagrzanym oleju.

Tabela wymienników:

b2ap3_thumbnail_racuchyzjablkami_ww.png

 

Tabela produktu:

b2ap3_thumbnail_racuchyzjablkami_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu:

b2ap3_thumbnail_racuchyzjablkami_cal.png

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość czwartek, 21 wrzesień 2017

Instagram

Kategorie

nauka (100)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (270)
desery (86)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się