mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Ratatouille czyli warzywa duszone po prowansalsku

Dodane przez w w przystawki
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 2465
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_ratatouille.pngMogą być daniem głównym albo przystawką do niego - ratatouille czyli po naszemu ratatuja. Porcja o wadze 205 g ma 1,5 wymiennika, w tym 1,0 WW i 0,5 WBT. 100g ma 45 kcal.

 

Składniki:

2 papryki żółte (220 g bez części niejadalnych)

2 papryki czerwone (410 g bez części niejadalnych)

1 bakłażan (444 g)

1 cukinia (370 g)

500 g passaty pomidorowej

60 g cebuli

5 g czosnku

4 łyżki oleju z pestek winogron

sól

• świeżo zmielony czarny pieprz

• suszony tymianek, bazylia, oregano (wg uznania)

 

W piekarniku rozgrzej grill. Każdą paprykę przetnij na cztery części, ułóż na ruszcie skórką do góry i opiekaj, aż poczernieje. Włóż do grubej torebki foliowej i poczekaj, aż ostygnie. Zdejmij skórkę, usuń gniazda nasienne i pokrój paprykę na kawałki. Pokrój bakłażana w plastry o grubości 2 cm, posmaruj każdy z dwóch stron oliwą i opiekaj, aż lekko zbrązowieje, przewracając w trakcie opiekania. Pokrój plastry w kostkę.

Cebulę obierz, pokrój drobno i podsmaż na oleju. Czosnek obierz, drobno posiekaj i dodaj do cebuli. Duś 2-3 minut. Do cebuli dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i obsmażaj przez 10 minut, kilkukrotnie mieszając. Dodaj bakłażana i paprykę, pulpę pomidorową, sól, pieprz, zioła i duś powoli pod przykryciem przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu, aż wszystkie jarzyny zrobią się miękkie, a sos lekko zgęstnieje. Podawaj na gorąco lub w temperaturze pokojowej.

 

Tabela wymienników:

 b2ap3_thumbnail_ratatouille_ww.png

 

Tabela produktu:

 b2ap3_thumbnail_ratatouille_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu:

 b2ap3_thumbnail_ratatouille_cal.png

 

 

 

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość czwartek, 23 listopad 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (276)
desery (92)
zupy (19)
przekąski (15)
przystawki (15)
do chleba (15)
ludzie (3)

Zaloguj się