mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Ravioli z botwinką i serem kozim

Dodane przez w w dania główne
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 2716
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_raviolizbotwink_20160507-104020_1.pngPorcja 8 sztuk ravioli z botwinką i kozim serem o wadze ok. 145 g ma 4,2 wymiennika, w tym 3,0 WW i 1,2 WBT. Z sosem ze śmietanki i świeżym koperkiem są pyszne. 100 g ma 165 kcal.

Składniki na nadzienie (33 ravioli):

• 75 g botwinki (razem z ogonkami)

25 g młodego buraczka

125 g koziego twarogu

• 10 g parmezanu

1 łyżka oleju rzepakowego

sok z cytryny do smaku

• sól i świeżo zmielony czarny pieprz

 

Składniki na ciasto:

230 g mąki typu 00

40 g wody

80 g jajek

szczypta soli

 

Do podania:

śmietanka kremówka

koperek

 

Składniki na ciasto wymieszaj dokładnie a następnie wyrób aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ręcznie ok. 10 minut, maszynowo ok. 3 minut). Zawiń w folię i odstaw na ok. 30 minut.

Botwinkę umyj i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i podduś ją aż zmięknie i wyparują soki. Przełożyć do miseczki i ostudzić. Buraczka przekrój na 4 części i gotuj na małym ogniu przez 4 minuty. Zetrzyj go na drobnej tarce. Połącz botwnikę i buraczka z kozim serkiem i parmezanem. Dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.  Dokładnie wymieszaj.

Przystawkę do rozwałkowywania ciasta ustaw na najgrubszą szerokość (0) i przewałkuj. Złóż ciasto na pół i przewałkuj raz jeszcze. Czynność powtórz. Następnie zmniejsz szerokość do "1" i przewałkuj. Zmniejszaj szerokość otworu stopniowo dochodząc do pożądanej grubości ciasta. U mnie "6".

Rozwałkowane ciasto przytnij do długości ravioleri (jeżeli jej używasz), zrób wgłębienia palcem i wypełnij je nadzieniem. Możesz posmarować ciasto wodą, jeżeli obawiasz się, że może się nie skleić. Przykryj nadzienie drugim płatem ciasta, dociśnij wałeczkiem, oderwij ciasto, które zostało na brzegach Twoich ravioli i następnie wyciągnij gotowe ravioli z ravioleri. Przełóż je w miejsce posypane mąką, żeby nie przywarły.

Gotuj ravioli ok. 5 minut w osolonej, lekko szumiącej wodzie. Następnie przełóż je na patelnię ze śmietanką. Podgrzej, wyłóż na talerz, posyp posiekanym koperkiem.

Jeżeli planujesz część ravioli zamrozić najlepiej obgotować je ok. 1 minuty i takie zamrozić. Ryzyko popękania ciasta będzie wówczas mniejsze :-)

 

Tabela wymienników

 b2ap3_thumbnail_raviolizbotwink2_ww.png

 

Tabela produktu

 b2ap3_thumbnail_raviolizbotwink2_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

 b2ap3_thumbnail_raviolizbotwink2_cal.png

 

 

 

 

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość sobota, 25 listopad 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (276)
desery (92)
zupy (19)
przekąski (15)
przystawki (15)
do chleba (15)
ludzie (3)

Zaloguj się