mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Ravioli z kaszanką

Dodane przez w w dania główne
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 1737
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_raviolizkaszank.pngPorcja 8 sztuk ravioli z kaszanką o wadze ok. 120 g ma 3,5 wymiennika, w tym 2,3 WW i 1,2 WBT. Z sosem ze śmietanki i świeżym koperkiem są pyszne. 100 g ma 176 kcal.

Składniki na nadzienie (ok. 58 ravioli):

• 400 g kaszanki (waga bez flaka)

50 g cebuli

20 g masła

• 10 g musztardy dijon

świeży tymianek

• sól i świeżo zmielony czarny pieprz

 

Składniki na ciasto:

230 g mąki typu 00 (lub tortowej)

40 g wody

80 g jajek

szczypta soli

 

Do podania:

pianka ze śmietanki 30% i gorgonzoli

koperek

 

Składniki na ciasto wymieszaj dokładnie a następnie wyrób aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ręcznie ok. 10 minut, maszynowo ok. 3 minut). Zawiń w folię i odstaw na ok. 30 minut.

Cebulę pokrój w kostkę i usmaż na klarownym maśle wraz z kaszanką, musztardą i świeżym tymiankiem. Dopraw solą i pieprzem, odstaw do ostygnięcia.

Przystawkę do rozwałkowywania ciasta ustaw na najgrubszą szerokość (0) i przewałkuj. Złóż ciasto na pół i przewałkuj raz jeszcze. Czynność powtórz. Następnie zmniejsz szerokość do "1" i przewałkuj. Zmniejszaj szerokość otworu stopniowo dochodząc do pożądanej grubości ciasta. U mnie "6".

Rozwałkowane ciasto przytnij do długości raviolery (jeżeli jej używasz), zrób wgłębienia palcem i wypełnij je nadzieniem. Możesz posmarować ciasto wodą, jeżeli obawiasz się, że może się nie skleić. Przykryj nadzienie drugim płatem ciasta, dociśnij wałeczkiem, oderwij ciasto, które zostało na brzegach Twoich ravioli i następnie wyciągnij gotowe ravioli z raviolery. Przełóż je w miejsce posypane mąką, żeby nie przywarły.

Gotuj ravioli ok. 5 minut w osolonej, lekko szumiącej wodzie. Następnie przełóż je na patelnię z masłem. Podgrzej, wyłóż na talerz, nałóż gorgonzolową piankę.

Jeżeli planujesz część ravioli zamrozić najlepiej obgotować je ok. 1 minuty i ostudzone włożyć do zamrażarki. Ryzyko popękania ciasta będzie wówczas mniejsze :-)

 

Tabela wymienników

 b2ap3_thumbnail_raviolizkaszank_ww.png

 

Tabela produktu

 b2ap3_thumbnail_raviolizkaszank_tab2.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

 

b2ap3_thumbnail_raviolizkaszank_cal.png

 

 

 

Oceń ten wpis:
0

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość środa, 20 wrzesień 2017

Instagram

Kategorie

nauka (100)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (270)
desery (86)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się