mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Risotto cytrynowe

Dodane przez w w dania główne
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 4574
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_risottocytrynowe.png

Rissotto cytrynowe - porcja o wadze 95g ma 3,1 wymiennika, w tym 2,2 WW i 0,9 WBT. Pomysł zaczerpnięty z Kwestii Smaku. Baaaardzo dobre. Można podawać z łososiem, np. z tego przepisu - Łosoś z soczewicą

 

Składniki:

• 750ml bulionu

• 20g masła

• 70g cebuli

• 200 g ryżu arborio na risotto

• skórka starta z 1 cytryny oraz sok z 1/3 cytryny

• 15g startego parmezanu

• 1/2 łyżeczki kurkumy

• 1 łyżeczka suszonego estragonu i/lub 2 łyżki świeżego posiekanego

• świeżo zmielony pieprz 

Podgrzać bulion i trzymać go na małym ogniu podczas gotowania risotta. Do garnka włożyć 15g masła i roztopić, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić ją przez około 6 minut co chwilę mieszając. Dodać ryż i smażyć mieszając przez około 1 minutę. Następnie dodać suszony estragon i kurkumę. Stopniowo, po pół szklanki dodawać gorący bulion co chwilę mieszając, gotować aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Dodawać kolejną porcję bulionu i tak gotować przez około 20 minut aż ryż będzie al dente (miękki na zewnątrz, w środku lekko jędrny). Do ugotowanego ryżu dodać sok i  skórkę z cytryny, szczyptę zmielonego pieprzu. Odstawić  risotto pod przykryciem na 2 minuty, następnie dodać resztę masła, starty  parmezan i świeży estragon (jeśli mamy), wymieszać.

Tabela wymienników:

b2ap3_thumbnail_risottocytrynowe_ww.png

 

Tabela produktu:

b2ap3_thumbnail_risottocytrynowe_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu:

 b2ap3_thumbnail_risottocytrynowe_cal.png

Oceń ten wpis:
Oznaczone w: arborio

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość piątek, 22 wrzesień 2017

Instagram

Kategorie

nauka (100)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (270)
desery (86)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się