mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Risotto grzybowe

Dodane przez w w dania główne
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 2379
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_risottogrzybowe.pngRisotto grzybowe, z pieczarkami i suszonymi grzybami leśnymi - porcja o wadze 170g ma 5 wymienników, w tym 3,3 WW i 1,7 WBT. Pycha. 100g ma 173 kcal.

Składniki:

• 200 g ryżu arboiro

• 150 g pieczarek (u mnie borowikowe)

• 50 g cebuli

• 55 g masła

• 20 g parmezanu (lub grana padano)

• 15 g suszonych grzybów (podgrzybków, borowików)

• 5 g czosnku

• 550 ml bulionu warzywnego (w tym woda z grzybów)

• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

• 50 ml białego wina (opcjonalnie)

 

Suszone grzyby namocz w zimnej wodzie. Jak zmiękną osusz je i pokrój na drobne kawałki. Do wody z grzybów dodaj bulion i zagotuj, trzymaj przez cały czas na małym ogniu. Na patelni rozgrzej masło, dodaj pieczarki (bez ogonków) pokrojone na plasterki. Duś je aż zmiękną przez kilka minut, przypraw solą i pieprzem i odstaw. W garnku rozgrzej 2 łyżki masła, cebulę i czosnek obierz, bardzo drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym maśle. Dodaj ryż (ryżu nie płucz, skrobia jest potrzebna dla utrzymania kleistości risotta) i suszone grzyby, smaż je przez ok. 2 minuty mieszając drewnianą łyżką. Dodaj ewentualnie białe wino i poczekaj aż odparuje. Stopniowo dodawaj gorący bulion i gotuj, aż ryż wchłonie cały płyn. Kolejną porcję bulionu dodawaj dopiero wówczas gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Ja to sprawdzić? Delikatnie przejedź drewnianą łyżką przez rondel. Powinien utworzyć się widoczny rowek, ślad po ruchu łyżką. Jeśli tak jest dodaj płynu. Potrawę cały czas mieszaj, żeby ryż nie przywarł do dna. Po 18 minutach dodaj odłożone pieczarki. Odstawić risotto z ognia. Dodaj pozostałe masło oraz parmezan, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj od razu. 

 

Tabela wymienników:

b2ap3_thumbnail_risottogrzybowe_ww.png

 

 

Tabela produktu:

 b2ap3_thumbnail_risottogrzybowe_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu:

 b2ap3_thumbnail_risottogrzybowe_cal.png

 

 

Oceń ten wpis:
Oznaczone w: ryż

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość czwartek, 23 listopad 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (276)
desery (92)
zupy (19)
przekąski (15)
przystawki (15)
do chleba (15)
ludzie (3)

Zaloguj się