mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Risotto kalafiorowe

Dodane przez w w dania główne
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 4137
  • 2 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_risottokalafiorowe.png

Rissotto kalafiorowe - porcja o wadze 110g ma 2,5 wymiennika, w tym 1,9 WW i 0,6 WBT. Bardzo smaczne. Można podawać z piersią z indyka.

Składniki:

• 200g kalafiora 

• 40g cebuli, posiekanej w małą kosteczkę

• 65g masła

• 750 ml bulionu warzywnego

• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

• 200g ryżu Arborio

• szałwia (garść liści)

Kalafiora płukać chłodną wodą, podzielić na różyczki, włożyć do malaksera i pulsacyjnymi ruchami rozdrobnić go.

W wysokim garnku roztopić 30g masła, dodać  cebulę i czosnek. Smażyć przez ok. 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać ryż i smażyć na małym ogniu przez około 1 minutę ciągle mieszając aż cały ryż się podgrzeje. Stopniowo (po około 1/2 szklanki) dodawać gorący bulion, mieszając ryż. Dodawać kolejną porcję bulionu dopiero wówczas gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Po 18 minutach gotowania dodać kalafior i gotować przez około 5-7 minut, do czasu aż ryż będzie miękki (al dente w środku) dodając więcej bulionu w razie konieczności.

Odstawić risotto z ognia. Odczekać 1 - 2 minuty i po tym czasie dodać pozostałe masła oraz szałwię, gotować przez 2 minuty. Wymieszać i doprawić w razie konieczności solą i pieprzem. Udekorować mascarpone. 

Tabela wymienników:

b2ap3_thumbnail_risottokalafiorowe_ww.png

 

Tabela produktu:

b2ap3_thumbnail_risottokalafiorowe_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu:

b2ap3_thumbnail_risottokalafiorowe_cal.png

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Agnieszka poniedziałek, 28 lipiec 2014

    Boskie :D pod każdym względem

  • JOANNA poniedziałek, 16 marzec 2015

    Potwierdzam:D Zrobiłam wersję ubozszą.Dodałam o 1/2 mniej masła a ryż ugotowalam w wodzie.dodałam odrobinę pieprzu cayenne. Nie mniej jednak wyszło pysznie.

Zostaw komentarz

Gość piątek, 22 wrzesień 2017

Instagram

Kategorie

nauka (100)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (270)
desery (86)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się