mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Sałatka z chorizo i ziemniaków z rukolą i płatkami manchego

Dodane przez w w przekąski
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 3265
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_salatkazchorizoiziemniakow.png

Sałatka z chorizo i ziemniaków z rukolą i płatkami manchego jest bardzo smaczna, z cytrynową nutą. Porcja o wadze 145 g ma 4 wymienniki, w tym 1,5 WW i 2,5 WBT. 100g ma 211 kcal. Przepis za KATIE QUINN DAVIES, WHAT KATIE ATE

Składniki:

• 500 g twardych (sałatkowych) ziemniaków

• 1 łyżeczka drobnoziarnistej soli

• oliwa do smażenia

• 200 g kiełbasy chorizo, przekrojonej na pół, a następnie pokrojonej w cienkie plasterki

• 75 g odsączonych, suszonych pomidorów

• skórka i sok z jednej cytryny, skórkę należy usunąć skrobakiem do cytrusów, żeby powstały cienkie, wijące się paseczki

• 30g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół, następnie pokrojona w cienkie plasterki

• 1 duży ząbek czosnku, zmielony

• 2 łyżki oliwy extra virgin

• sól (najlepiej himalajska) i świeżo zmielony czarny pieprz

• 10 g rukoli, pokrojonej w paski

• 150 g sera manchego, pokrojonego łopatką do sera w cienkie płatki



Ziemniaki gotuj w osolonej wodzie (w łupinach) na średnim ogniu. Gdy będą już miękkie, odsącz je, obierz z łupin i odstaw, żeby całkowicie wystygły. Potem pokrój na plasterki grubości 1,5 cm i przełóż do dużej miski. Rozgrzej 1 łyżkę oliwy na patelni ustawionej na średnim ogniu, następnie wrzuć plasterki chorizo i smaż 10 minut lub do czasu, gdy kiełbasa stanie się chrupiąca. Wówczas przełóż ją do miski z ziemniakami i dodaj suszone pomidory, skórkę z cytryny i cebulę. Używając trzepaczki, w małej misce wymieszaj czosnek z oliwą extra virgin i sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem, następnie zalej dressingiem sałatkę. Parę razy potrząśnij delikatnie miską, żeby wszystkie składniki zanurzyły się w sosie i przełóż got sałatkę na półmisek.

Przed podaniem posyp potrawę paskami liści rukoli i płatkami manchego.

 


Tabela wymienników

b2ap3_thumbnail_salatkazchorizoiziemniakow_ww.png
 

Tabela produktu

 b2ap3_thumbnail_salatkazchorizoiziemniakow_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

 b2ap3_thumbnail_salatkazchorizoiziemniakow_cal.png

 

 

 

 

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość niedziela, 22 październik 2017

Instagram

Kategorie

nauka (101)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (273)
desery (89)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się