mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Sałatka z pęczaku i zielonej pietruszki

Dodane przez w w przystawki
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 5003
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_salatkazpeczakuipietruszki_20150516-145427_1.pngSałatka z pęczaku i zielonej pietruszki jest smaczna i bardzo świeża. To idealny dodatek do obiadu, zwłaszcza jak ktoś lubi pietruszkę. 50g sałatki ma 1,4 wymiennika, w tym 0,5 WW i 0,9 WBT. 100g ma 217 kcal. Przepis za JEROZOLIMA, YOTAM OTTOLENGI, SAMI TAMIMI.

Składniki:

• 40 g pęczaku,

• 50 g oliwy z oliwek,

• 80 g natki pietruszki,

• 150 g fety,

• 150 g zielonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w centymetrową kostkę,

40g orzechów nerkowca, lekko uprażonych i grubo posiekanych,

10g dymki drobno posiekanej,

2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,

1 łyżeczka za'ataru,

1/2 łyżeczki nasion kolendry, lekko uprażonych i zmiażdżonych w moździerzu,

• 1/4 łyżeczki mielonego kuminu,

1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego,

2 łyżki soku z cytryny,

• sól i czarny pieprz.

Wsyp pęczak do niewielkiego rondelka, zalej dużą ilością wrzącej wody i ogotuj 15 minut lub do czasu aż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Odcedź na gęstym sitku, potrząśnij, żeby usunąć resztki wody, po czym przełóż do dużej misy. Pokrusz fetę na kawałki (mniej więcej wielkości 2 cm) i delikatnie wymieszaj w małej misce z 1 1/2 łyżki oliwy, za'atarem, nasionami kolendry i kuminem. Odstaw do zamarynowania, a w tym czasie przygotuj resztę składników sałatki. Posiekaj drobno pietruszkę i włóż do miski razem z dymką, czosnkiem. orzechami nerkowca, papryką, zielem angielskim, sokiem z cytryny, pozostałą oliwą i ugotowanym pęczakiem. Wymieszaj wszystko dokładnie i dopraw marynowaną fetą. Gotowe.

 

Tabela wymienników

 b2ap3_thumbnail_salatkazpeczakuipietruszki_ww_20150516-145425_1.png

 

Tabela produktu

 b2ap3_thumbnail_salatkazpeczakuipietruszki_tab_20150516-145612_1.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

 b2ap3_thumbnail_salatkazpeczakuipietruszki_cal_20150516-145425_1.png

 

Oceń ten wpis:
Oznaczone w: orzechy nerkowca pęczak

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość czwartek, 18 styczeń 2018

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (283)
desery (98)
zupy (19)
przekąski (16)
do chleba (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się