mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Senseonics - nowe podejście do CGM

Dodane przez w w nauka
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 3170
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_C2-12_Senseonic-Sensor_large_300dpi-1024x683.jpg

Ciekawe podejście do ciągłego pomiaru glukozy prezentuje amerykańska firma Senseonics. Zamiast aplikowania sensorów wymienianych co kilka dni dopracowuje rozwiązanie, które pozwala na wszczepianie sensora pozostającego w ciele przez

3 do 5 miesięcy. Korzyści z takiego podejścia są oczywiste dla pacjenta - zamiast 52 aplikacji tylko 3-4 w ciągu roku. Ponadto można zdjąć transmiter bez konieczności usuwania sensora, co z pewnością zwiększa komfort w wielu sytuacjach życiowych. Zasady na których oparty jest ten system bardzo dobrze ilustruje film na stronie samego producenta. Cylindryczny sensor jest umieszczany pod skórą w trakcie 5-minutowego zabiegu w znieczuleniu miejscowym. Sensor jest nieaktywny do czasu gdy umieszczony na skórze transmiter nie prześle bezprzewodowo sygnału zasilającego, co z kolei powoduje wyemitowanie światła LED na specjalną warstwę fluorescencyjną. Zwrotny sygnał świetlny z tej warstwy jest zależny od stężenia glukozy w płynie podtkankowym i jest mierzony przez sensor a następnie przesyłany do transmitera, który oblicza stężenie glukozy i przesyła je przez bluetooth do smartfona.

Badania kliniczne systemu Senseonics już rozpoczęły się w Wielkiej Brytanii, informację źródłową znajdziecie tutaj.

 

 

 

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość sobota, 16 grudzień 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (278)
desery (94)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się