mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Sernik londyński

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 3621
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_serniklondynski.pngPorcja sernika o wadze 85 g ma 3,4 wymiennika, w tym 1,8 WW i 1,6 WBT. Rozpływa się w ustach. 100g ma 271 kcal. Przepis za Nigellą Lawson.

Składniki:

150g herbatników digestive

75g niesolonego masła, stopionego albo bardzo miękkiego

650g mielonego twarogu śmietankowego

• 130g drobnego cukru

• 3 duże jajka

• 3 duże żółtka

• 1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

• 1 ½ łyżeczki soku z cytryny

 

Warstwa śmietankowa:

• 200g kwaśnej śmietany

15g drobnego cukru

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

 

Pokrusz herbatniki w malakserze, aż będą przypominać tartą bułkę, dodaj masło i jeszcze raz zmiksuj pulsacyjnie. Wyłóż masą dno tortownicy o średnicy 20 cm, ugniatając ją dłońmi albo wypukłą stroną łyżki. Wstaw formę do lodówki, by masa stężała. Rozgrzej piekarnik do 180 °C.

Utrzyj twaróg delikatnie, aż będzie gładki i kremowy, a następnie dodaj cukier. Wmieszaj jajka, żółtka, a na końcu wanilię i sok z cytryny. Nastaw wodę w czajniku.

Owiń schłodzoną tortownice długim kawałkiem grubej folii aluminiowej tak, żeby okrywała dno i boki, zrób to samo z drugim arkuszem folii i wstaw tortownicę do metalowej brytfanki. To zabezpieczy sernik przed nasiąknięciem wodą w czasie pieczenia w kąpieli wodnej.

Przelej serową masę na zimny spód, a następnie wlej wrzątek z czajnika do brytfanki, w której stoi sernik. Woda powinna sięgać mniej więcej do połowy głębokości brytfanny; nie nalej za dużo, bo będzie trudno wyjąć tortownicę. Wstaw wszystko do piekarnika i piecz 50 minut. Ciasto powinno się ściąć, ale nie za mocno: musisz mieć pewność, że śmietana, którą polejesz sernik, nie wsiąknie w niego, tylko utrzyma się na powierzchni. Wymieszaj trzepaczką kwaśną śmietanę z cukrem oraz wanilią i polej sernik. Wstaw go z powrotem do piekarnika na kolejne 10 minut.

Wyjmij brytfannę z piekarnika, następnie ostrożnie wyciągnij tortownicę, odwiń folię i postaw sernik w formie na metalowej kratce, żeby ostygł. Kiedy całkiem wystygnie, wstaw go do lodówki i wyjmij 20 minut przed podaniem, żeby nie był całkiem zimny. Otwórz tortownicę, a krojąc sernik na porcje, zanurzaj ostrze noża w gorącej wodzie.

 

Tabela wymienników

 b2ap3_thumbnail_serniklondynski_ww.png

 

Tabela produktu

 b2ap3_thumbnail_serniklondynski_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

 b2ap3_thumbnail_serniklondynski_cal.png

 

 

 

 

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość niedziela, 22 październik 2017

Instagram

Kategorie

nauka (101)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (273)
desery (89)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się