mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Śledź w śmietanie i śledź w oleju rydzowym

Dodane przez w w przekąski
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 341
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_sledziep.pngŚledzie w śmietanie, w oleju i na wiele innych sposobów. Te dwa są klasycznie i chyba najczęściej do nich wracam. Ja przygotowuję śledzie 3 dni przed Wigilią.

Niezależnie od wariantu śledzie i cebulę możemy przygotować tak samo w obu wariantach. Matiasy moczymy ... no tu każdy ma swoją szkołę i nie będę polemizować, która jest najlepsza. Swoje śledzie moczyłam 3 razy po 20 minut, zmieniając po każdym razie wodę. Do ostatniej porcji wody dodałam 2-3 łyżek octu. Ości zmiękną a śledź zachowa swój kolor. Potem śledzie wyjmij, osusz i pokrój w romby.

Do przygotowania cebuli w garnku podgrzej szklankę wody z 1/2 szklanką octu, dodaj listek laurowy, ziele angielskie i łyżeczkę cukru. Cebulę pokrój w wiórki i dodaj do wody, zagotuj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie cebulę odcedź i poczekaj aż wystygnie.

 

Śledź w śmietanie

Składniki:

• 400 g płatów śledziowych, matjasa (ok. 5-6 sztuk)

• 100 g cebuli

• 200 g ogórka kiszonego

• 250 g kwaśnej 18% śmietany

• sól i pieprz do smaku

• ziele angielskie

• łyżeczka cukru

• liść laurowy

• ocet

 

Ogórki kiszone pokrój w kostkę. Do naczynia daj śmietanę, ogórki, przygotowaną wcześniej cebulę, dopraw solą i pieprzem. Następnie dodaj śledzie i wmieszaj je delikatnie w przygotowaną miksturę. Przełóż do mniejszego naczynia, przykryj, wstaw do lodówki i zapomnij o nich najlepiej na ok. 3 dni. Potem wyjmujesz, jesz i się delektujesz.

 

Tabela wymienników

 b2ap3_thumbnail_sledzwsmietanie_ww.png

 

Tabela produktu

 b2ap3_thumbnail_sledzwsmietanie_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

 b2ap3_thumbnail_sledzwsmietanie_cal.png

 

Śledź w oleju rydzowym

Składniki:

• 400 g płatów śledziowych, matjasa (ok. 5-6 sztuk)

• 100 g cebuli

• 140 g oleju rydzowego

• ziele angielskie

• łyżeczka cukru

• liść laurowy

• ocet

• sól i pieprz do smaku

 

W słoiczku układamy warstwami śledzie i cebulkę, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, całość zalewamy olejem i wstawiamy do lodówki na ok. 3 dni. Smacznego :-)

 

Tabela wymienników 

 b2ap3_thumbnail_sledzwoleju_ww.png

 

Tabela produktu

 b2ap3_thumbnail_sledzwoleju_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

 b2ap3_thumbnail_sledzwoleju_cal.png

 

 

 

Oceń ten wpis:
0

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość niedziela, 21 styczeń 2018

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (283)
desery (98)
zupy (19)
przekąski (16)
do chleba (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się