mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Szarlotka

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 6263
  • 1 komentarz
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_szarlotka.png

Przepis na szarlotkę zaczerpnęłam z przepastnych zasobów Kwestii Smaku. Trudno było wybrać. Więc na pierwszy ogień - szarlotka tradycyjna. Porcja szarlotki o wadze 120g ma 5 wymienników, w tym 3,4 WW i 1,6 WBT.

 

Składniki na ciasto:
• 300g mąki orkiszowej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 140g cukru trzcinowego nierafinowanego
• esencja waniliowa
• 250 g zimnego masła
• 4 jajka


Jabłka:
• 1kg jabłek (po obraniu i usunięciu szypułek, ok. 1,5kg całych; ja użyłam szarej renety)
• 40g cukru trzcinowego nierafinowanego
• 1 cukier waniliowy
• 1 łyżeczka cynamonu


Jabłka obrać, usunąć szypułki, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz esencją waniliową lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać  cynamon.

Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać 100g cukru, esencję waniliową oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części (ja podzieliłam 2/3 i 1/3). Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Jedną część ciasta rozwałkować (2/3) i przełożyć do  formy wyłożonej papierem. Wstawić do lodówki. Białka z 3 jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać resztę (40g) cukru, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Piekarnik nagrzać do 175 °C. Formę z ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć jabłka. Przykryć ubitą pianą z białek. Na wierzch położyć drugą część rozwałkowanego ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę (gdyby w trakcie pieczenia wierzch za bardzo się zrumienił, położyć kawałek folii aluminiowej). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem (opcjonalnie).

Tabela wymienników:

b2ap3_thumbnail_szarlotka_ww.png

 

Tabela produktu:

b2ap3_thumbnail_szarlotka_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu:

b2ap3_thumbnail_szarlotka_cal.png

Oceń ten wpis:
Oznaczone w: cynamon

Komentarze

  • Agnieszka poniedziałek, 24 marzec 2014

    wygląda bosko:D do porannej kawki idealna, zapisuję "do zrobienia"

Zostaw komentarz

Gość czwartek, 18 styczeń 2018

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (283)
desery (98)
zupy (19)
przekąski (16)
do chleba (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się