mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Szarlotka apple pie

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 5430
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_szarlotkaapplepie.pngSzarlotka - rozpływa się w ustach. Porcja szarlotki o wadze 120g ma 4,6 wymienników, w tym 3,3 WW i 1,3 WBT. 100g ma 221 kcal. Przepis za Kwestią Smaku.

 

Składniki na ciasto:

• 450 g mąki orkiszowej

• 50 g cukru pudru

• szczypta soli

• 290 g masła, zimnego

• ok. 3-4 łyżki zimnej wody

 

Składniki na nadzienie:

• 2 kg jabłek szarlotkowych (u mnie szara reneta) - 1,5 kg po obraniu, bez skórki

• 2 łyżeczki cynamonu

• 80 g cukru nierafinowanego

• 1 op. cukru waniliowego (najlepiej z prawdziwą wanilią)

 

Przygotuj tortownicę o średnicy ok. 27 cm lub formę rozszerzającą się ku górze (jak na pie lub paellę) o średnicy dna 24 cm. Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, sól i pokrojone w kosteczkę masło. Zmiksuj mikserem (mieszadłem - łopatką) przez około 30 sekund aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcieraj wszystko palcami lub siekaj na stolnicy jak ciasto kruche). Dodaj wodę i jeszcze przez chwilkę miksuj lub zagniataj ręką, aż ciasto zacznie łączyć się w większe kawałki. Złącz je wszystkie w jednolitą kulę. Rozpłaszcz na placek, zawiń w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę. Formę do pieczenia posmaruj grubo masłem. Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą z nich rozwałkuj na placek większy niż średnica formy, podsypując stolnicę mąkę lub pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Ciastem wyłóż spód i boki formy. Brakujące miejsca można wylepić palcami. Piekarnik nagrzej do190°C.

Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne, pokrój na kawałeczki (3 mm plasterki). Włóż do większej miski, dodaj cukier, cynamon, cukier waniliowy i wymieszaj. Drugą część ciasta rozwałkuj na placek o wymiarach formy. Jabłka wyłóż na spód z ciasta, przykryj rozwałkowanym ciastem, dociśnij brzegi delikatnie je sklejając. Nożem przebij ciasto w 4-5 miejscach i wstawić do piekarnika. Piecz przez 70 minut w 190°C. Pod koniec pieczenia możesz okryć brzegi ciasta kawałkami folii aluminiowej gdyby były już dobrze zrumienione. Posyp cukrem pudrem.

Tabela wymienników:

 b2ap3_thumbnail_szarlotkaapplepie_ww.png

 

Tabela produktu:

 b2ap3_thumbnail_szarlotkaapplepie_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu:

 b2ap3_thumbnail_szarlotkaapplepie_cal.png

 

 

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość sobota, 25 listopad 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (276)
desery (92)
zupy (19)
przekąski (15)
przystawki (15)
do chleba (15)
ludzie (3)

Zaloguj się