mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Tarta łososiowa z wędzonym pstrągiem

Dodane przez w w dania główne
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 4054
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_tartalososiowa.png

Porcja tarty z wędzonym pstrągiem i boćwiną o wadze ok. 110g ma 4,0 wymienniki, w tym 1,6 WW i 2,4 WBT. Jest smaczna, kawałki wędzonego pstrąga nadają jej wyrazistego smaku i konsystencji. Zuzi ta tarta smakowała.

Składniki na kruche ciasto:

• 140 mąki orkiszowej

• 1/2 łyżeczki soli

• 70g niesolonego masła, pokrojonego na małe kawałki

1 jajko

• 2 łyżeczki lodowato zimnej wody

 

Składniki na nadzienie:

• 200g świeżego łososia

100g wędzonego pstrąga

• 1 jajko

• 250g śmietany 18%

łyżka soku z cytryny

• sól (najlepiej himalajska)

• pieprz

 

Do dużej miski przesiać mąkę i sól. Pokroić masło w centymetrową kostkę i dodać do mąki. Czubkami palców wymieszać z masłem, tak by powstały drobne kruszynki. Zrobić w środku wgłębienie i dodać jajko. Powoli wyrabiać ciasto, aż utworzy się (nierówna) kula. Jeśli ciasto lekko się klei, należy dodać więcej mąki, jeżeli potrzeba wodę. Wyłożyć ciasto na chłodną stolnicę oprószoną mąką i zagniatać delikatnie (nie dłużej niż 20 sekund), aż powstanie gładka i jednolita masa. Zawinąć w plastikową folię i chłodzić przez co najmniej 20 minut.

Natłuścić lekko formę na tartę o średnicy 23 cm. Nagrzać piekarnik do temperatur 180oC. Ciasto rozwałkować na grubość 3mm na stolnicy delikatnie oprószonej mąką. Owinąć ciasto wokół wałka i rozwinąć je luźno nad formą. Wcisnąć ciasto w rowki na boku formy (w formie bez rowków docisnąć starannie do boku). Wyrównać brzeg. Włożyć ciasto do lodóki na 10 minut. Nakłuć ciasto na dnie formy widelcem, by umożlwić wydostawanie się pary podczas pieczenia. Zgnieść lekko kawałek pergaminu (llub papieru do pieczenia), tworząc z niego kulkę. Rozprostować papier i wyłożyć nim ciasto w formie. Na papier rozspać fasolę lub ryż, tak by utworzyła się pojedyncza warstwa. Podpiekać ciasto 25 minut lub do chwili, gdy stwardnieje. Usunąć ziarna fasoli i papier, posmarować ciasto na dnie formy roztrzepanym jajkiem. Piec następne 7 minut.

Pokroić łososia w niewielką kostkę, umieścić w pojemniku miksera i starannie rozdrobnić. Dodać jajko i dalej miksować przez 10 sekund, następnie dolać śmietanę i miksować, aż powstanie gładka masa. Dodać wędzonego pstrąga w kawałkach i wymieszać ręcznie. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wyłożyć na ciasto. Piec 25-30 minut lub do chwili, gdy widelec włożony do środka będzie suchy. Lekko ostudzić przed wyjęciem z formy. Pozostawić na 5 minut i dopiero wówczas pokroić.

 

Tabela wymienników

b2ap3_thumbnail_tartalososiowa_ww.png

 

Tabela produktu

b2ap3_thumbnail_tartalososiowa_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

b2ap3_thumbnail_tartalososiowa_cal_20140202-103435_1.png

Oceń ten wpis:
Oznaczone w: mąka orkiszowa

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość piątek, 24 listopad 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (276)
desery (92)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się