mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Tarta migdałowa

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 4925
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_tartamigdalowa_n2.png

Porcja tarty migdałowej z gruszkami ma ok. 4,5 wymiennika. Na wyjątkowe okazje.

Składniki:

• 400g gruszek obranych, bez gniazd nasiennych

• sok z cytryny

• 15ml wody

• 10g dżemu gruszkowego

Na kruche ciasto:

• 175g mąki orkiszowej

• 1/2 łyżeczki soli

• 5g (1 łyżeczka) cukru pudru

• 120g masła pokrojonego na kawałki

• ok. 45-90 ml zimnej wody

Na krem migdałowy:

• 100g całych migdałów blanszowanych

• 55g cukru pudru

• 70g masła

• 1 jajko + 1 białko

• kilka kropel esencji migdałowej 

Przygotowujemy ciasto. Przesiewamy mąkę do dużej miski, dodajemy sól, cukier. Dodajemy  masło i kruszymy składniki palcami, aż powstaną drobne grudki. Można także wyrobić ciasto przy użyciu malaksera. Stopniowo dodajemy wodę, mieszając, aż powstaną grudki ciasta; nie wyrabiamy zbyt długo, bo ciasto będzie twarde. Wyrobione ciasto kładziemy na przezroczystej folii. Jedną ręką trzymamy folię, drugą odpychamy ciasto od siebie, aż zrobi się gładkie i plastyczne. Ubijamy w kulkę, zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na dwie godziny lub na noc. Po wyjęciu pozostawiamy na 10 minut w temperaturze pokojowej, potem rozwałkowujemy i wykładamy nim płytką formę o średnicy 23 cm, lekko wysmarowaną masłem, schładzamy.

Przygotowujemy krem. Wrzucamy do malaksera migdały i cukier i za pomocą końcówki z metalowym nożem dokładnie rozdrabniamy, ale nie ucieramy na masę. Dodajemy masło, ucieramy składniki na krem, następnie dodajemy jajko, białko i esencję migdałową. Należy dobrze wymieszać.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190oC. Gruszki kroimy na połówki i nacieramy sokiem z cytryny. Układamy połówki gruszek na desce do krojenia, przecięciem do spodu, kroimy cienko w półkrążki nie pozwalając, by się rozsypały.

Formę z ciastem wypełniamy kremem migdałowym. Za pomocą łopatki przekładamy połówki gruszek do formy, na krem, rozkładając półplasterki palcami jak wachlarze i układając w rozetę. Z każdej połóki gruszki wyjmujemy kilka kawałków i wypełniamy nimi ewentualne braki w środku rozety.

Umieszczamy formę z tartą w piekarniku, pieczemy 50-55 minut aż krem sie zetnie i dobrze się zrumieni. Studzimy.

W czasie pieczenia rozgrzewamy w rondelku wodę z dżemem gruszkowym. Tak przygotowaną glazurją smarujemy powierzchnię tarty. Podajemy ciasto kiedy ostygnie.

Tabela wymienników

b2ap3_thumbnail_tartamigdaowa_ww_20140105-120514_1.png

 

Tabela produktu

b2ap3_thumbnail_tartamigdaowa_tab_20140105-120524_1.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

b2ap3_thumbnail_tartamigdaowa_cal.png

 

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość środa, 20 wrzesień 2017

Instagram

Kategorie

nauka (100)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (270)
desery (86)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się