mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Tarta z boćwiną

Dodane przez w w dania główne
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 6159
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_tartazbocwina_n2.png

Porcja tarty z boćwiną o wadze ok. 130g ma 4,0 wymienniki, w tym 1,8 WW i 2,2 WBT. Jest pyszna. Ja nie mogłam się od niej oderwać a Zuzia zjadła cały kawałek. Tyle zieleniny na raz to dawno nie zjadła :-)

Składniki na kruche ciasto:

• 175g mąki orkiszowej

• 1/2 łyżeczki soli

• 120g niesolonego masła, pokrojonego na małe kawałki

70 ml lodowato zimnej wody

 

Składniki na nadzienie:

• 450g boćwiny (bez łodyżek)

• 3 jajka

• 200g sera ricotta

• 100g sera koziego twarogowego

• sól

• pieprz

• gałka muszkatołowa

Starannie umyć boćwinę. Włożyć ją do garnka z niewielką ilością wrzącej, osolonej wody. Gotować przez około 3 minuty, do miękkości, następnie odcedzić, dokładnie odcisnąć i drobno posiekać.

Do dużej miski przesiać mąkę i sól. Pokroić masło w centymetrową kostkę i dodać do mąki. Czubkami palców wymieszać z masłem, tak by powstały drobne kruszynki. Zrobić w środku wgłębienie i wlać do niego wodę. Powoli wyrabiać ciasto, aż utworzy się (nierówna) kula. Jeśli ciasto lekko się klei, należy dodać więcej mąki. Wyłożyć ciasto na chłodną stolnicę oprószoną mąką i zagniatać delikatnie (nie dłużej niż 20 sekund), aż powstanie gładka i jednolita masa. Zawinąć w plastikową folię i chłodzić przez co najmniej 20 minut.

Natłuścić lekko formę na tartę o średnicy 23 cm. Nagrzać piekarnik do temperatur 180oC. Odłożyć 1/3 ciasta a pozostałą część rozwałkować na grubość 3mm na stolnicy delikatnie oprószonej mąką. Owinąć ciasto wokół wałka i rozwinąć je luźno nad formą. Wcisnąć ciasto w rowki na boku formy (w formie bez rowków docisnąć starannie do boku). Wyrównać brzeg. Włożyć ciasto do lodóki na 10 minut. Nakłuć ciasto na dnie formy widelcem, by umożlwić wydostawanie się pary podczas pieczenia. Zgnieść lekko kawałek pergaminu (llub papieru do pieczenia), tworząc z niego kulkę. Rozprostować papier i wyłożyć nim ciasto w formie. Na papier rozspać fasolę lub ryż, tak by utworzyła się pojedyncza warstwa. Podpiekać ciasto 25 minut lub do chwili, gdy stwardnieje. Usunąć ziarna fasoli i papier, posmarować ciasto na dnie formy roztrzepanym jajkiem. Piec następne 7 minut.

W misce wymieszać jajka, sery, dodać boćwinę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wyłożyć na ciasto. Resztę ciasta również rozwałkować, wyciąć paseczki, ułożyć je na nadzieniu i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 25-30 minut lub do chwili, gdy widelec włożony do środka będzie suchy. Lekko ostudzić przed wyjęciem z formy. Pozostawić na 5 minut i dopiero wówczas pokroić.

 

Tabela wymienników

b2ap3_thumbnail_tartazbocwina_ww.png

 

Tabela produktu

b2ap3_thumbnail_tartazbocwina_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

b2ap3_thumbnail_tartazbocwina_cal.png

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość czwartek, 23 listopad 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (276)
desery (92)
zupy (19)
przekąski (15)
przystawki (15)
do chleba (15)
ludzie (3)

Zaloguj się