mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Tarta z indykiem i żurawiną

Dodane przez w w dania główne
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 4027
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_tartazindykiemizurawina.png

Porcja tarty z indykiem, szpinakiem i żurawiną o wadze ok. 115g ma 4,4 wymiennika, w tym 2,3 WW i 2,1 WBT. Jest bardzo smaczna, żurawina nadaje jej wyrazistości. Pomysł zaczerpnęłam ze styczniowego numeru magazynu KUCHNIA.

Składniki na kruche ciasto:

• 140 mąki orkiszowej

• 1/2 łyżeczki soli

• 70g niesolonego masła, pokrojonego na małe kawałki

1 jajko

• 2 łyżeczki lodowato zimnej wody

 

Składniki na nadzienie:

• 250g fileta z indyka zmielonego

• 200g szpinaku

100g żurawiny

• 2 jajka

• 120g śmietany 18%

• 70g cebuli

5g czosnku

• sól (najlepiej himalajska)

sok z cytryny

• pieprz

gałka muszkatołowa

 

Do dużej miski przesiać mąkę i sól. Pokroić masło w centymetrową kostkę i dodać do mąki. Czubkami palców wymieszać z masłem, tak by powstały drobne kruszynki. Zrobić w środku wgłębienie i dodać jajko. Powoli wyrabiać ciasto, aż utworzy się (nierówna) kula. Jeśli ciasto lekko się klei, należy dodać więcej mąki, jeżeli potrzeba wodę. Wyłożyć ciasto na chłodną stolnicę oprószoną mąką i zagniatać delikatnie (nie dłużej niż 20 sekund), aż powstanie gładka i jednolita masa. Zawinąć w plastikową folię i chłodzić przez co najmniej 20 minut.

Natłuścić lekko formę na tartę o średnicy 23 cm. Nagrzać piekarnik do temperatur 180oC. Ciasto rozwałkować na grubość 3mm na stolnicy delikatnie oprószonej mąką. Owinąć ciasto wokół wałka i rozwinąć je luźno nad formą. Wcisnąć ciasto w rowki na boku formy (w formie bez rowków docisnąć starannie do boku). Wyrównać brzeg. Włożyć ciasto do lodóki na 10 minut. Nakłuć ciasto na dnie formy widelcem, by umożlwić wydostawanie się pary podczas pieczenia. Zgnieść lekko kawałek pergaminu (llub papieru do pieczenia), tworząc z niego kulkę. Rozprostować papier i wyłożyć nim ciasto w formie. Na papier rozspać fasolę lub ryż, tak by utworzyła się pojedyncza warstwa. Podpiekać ciasto 25 minut lub do chwili, gdy stwardnieje. Usunąć ziarna fasoli i papier, posmarować ciasto na dnie formy roztrzepanym jajkiem. Piec następne 7 minut.

Cebulę szklimy na oleju, dodajemy mięso i drobno posiekany czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy żurawinę i dusimy 10 minut, mieszając. Liście szpinaku myjemy, blanszujemy we wrzątku, odcedzamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Na cieście układamy liście szpinaku, a na nich mięso. Jajka miksujemy ze śmietaną i doprawiamy gałką muszkatołową, wylewamy na mięso. Pieczemy 30 minut w 200oC. Lekko ostudzić przed wyjęciem z formy. Pozostawić na 5 minut i dopiero wówczas pokroić.

 

Tabela wymienników

b2ap3_thumbnail_tartazindykiem_ww.png

 

Tabela produktu

b2ap3_thumbnail_tartazindykiem_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

b2ap3_thumbnail_tartazindykiem_cal.png

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość piątek, 24 listopad 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (276)
desery (92)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się