mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Tarta z kasztanów i żołędzi

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 4818
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_tartazkasztanowizoledzi.pngDary ziemi - kasztany i żołędzie w deserze - wyjątkowy smak i kolor. Przepis za ROZKWIASZCZONYM BLOGIEM KULINARNYM. Porcja o wadze 70g ma 5 wymienników, w tym 4,1 WW i 0,9 WBT. 100g ma 360 kcal.

Składniki na nadzienie kasztanowe: 

• 300g kasztanów jadalnych (waga bez łupin)

• 200g suszonych daktyli bez pestek

  1 laska wanilii

10g karobu (w proszku)

1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy

1 łyżeczka cynamonu

szczypta soli

10g soku z kwaśnej pomarańczy 

 

Kasztany umyj, natnij na krzyż i gotuj, aż popękają. Odcedź, ostudź, rozłup i oczyść. (Jeżeli używasz kasztanów z puszki to pomijasz ten etap). Laskę wanilii przetnij wzdłuż, wyskrob nasionka i wrzuć do garnka razem z daktylami i kasztanami. Podlej wodą, żeby ledwie je przykryła i gotuj na malusieńkim ogniu, aż kasztany rozmiękną, a woda odparuje. Trzeba uważać, żeby nie przypalić. Kasztanowo-daktylową papkę ostudź i zmiksuj w blenderze dolewając sok z pomarańczy, żeby uzyskać gładki krem. W między czasie dodaj cynamon, karob, sól i skórkę z pomarańczy.

 

Składniki na ciasto żołędziowe:

• 80g mąki żołędziowej

• 80g mąki gryczanej

80g mąki orkiszowej

100 g masła

1 żółtko kurze

1-2 łyżki wody

1 łyżka oliwy

15g cukru trzcinowego nierafinowanego

1/2 łyżeczki esencji waniliowej

szczypta soli

 

Zmieszaj wszystkie mąki. Zagnieć z tłuszczem i resztą składników na gładkie ciasto. Gotowe ciasto włożyć na chwilę do lodówki. Rozwałkuj i przełóż do formy na tartę (22 cm) uprzednio wysmarowanej oliwą. Wyklej dokładnie brzegi. Ok. 1/3 ciasta zostaw na krateczkę - rozwałkuj i potnij na paski. Spód nakłuj widelcem. Ciasto piecz ok. 15 minut w 200°C (góra/dół) pod obciążeniem a następnie ok. 7 minut bez obciążenia.

Wyciągnij, od razu wypełnić nadzieniem kasztanowym, na wierzchu ułóż krateczkę z pasków ciasta i wstawić z powrotem do piekarnika. Piecz 10-12 minut, aż kratka się upiecze. 

 

Tabela wymienników 

b2ap3_thumbnail_tartazkasztanowizoledzi_ww.png

Tabela produktu

b2ap3_thumbnail_tartazkasztanowizoledzi_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

b2ap3_thumbnail_tartazkasztanowizoledzi_cal.png

 

 

 

 

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość sobota, 25 listopad 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (276)
desery (92)
zupy (19)
przekąski (15)
przystawki (15)
do chleba (15)
ludzie (3)

Zaloguj się