mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Tarta z membrillo i gorgonzolą

Dodane przez w w dania główne
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 959
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_tartazmembrillo.pngMembrillo, galaretka z pigwy, to nasze wspomnienie pobytu na La Gomerze. Porcja tarty z membrillo, gorgonzolą i dynią piżmową o wadze 130 g ma 4,9 wymiennika, w tym 2,5 WW i 2,4 WBT. . 100 g ma 260 kcal.

Składniki na kruche ciasto:

• 150 g mąki  orkiszowej

85 g masła

• 45 g śmietany 18%

• 10 g nasion chia

szczypta soli

 

Składniki na nadzienie:

• 100 g gorgonzoli

• 525 g dyni (waga po obraniu i upieczeniu, bez gniazda nasiennego)

• 75 g sera pleśniowego (ja użyłam gorgonzoli, w oryginalnym przepisie - stilton)

• 3 jajka

• 150 g śmietany 18%

• sól (najlepiej himalajska)

• pieprz

15 g oleju z pestek winogron

 

Nagrzej piekarnik do temperatur 220oC. Dynię piżmową obierz i pokrój w kostki o boku 2 cm, obtocz ją w oliwie doprawionej solą i pierzem. Rozłóż na blasze. Piecz 30 minut, raz odwracając kawałki, aż się zrumienią. Odstaw do ostygnięcia i zmniejsz temperaturę do 180oC.

Do dużej miski przesiej mąkę i sól. Pokrój masło w centymetrową kostkę i dodaj do mąki. Czubkami palców wymieszaj z masłem, tak by powstały drobne kruszynki. Zrób w środku wgłębienie i dodaj śmietanę i nasiona chia. Powoli wyrabiaj ciasto, aż utworzy się (nierówna) kula. Jeśli ciasto lekko się klei, dodaj więcej mąki, jeżeli potrzeba wodę. Wyłóż ciasto na chłodną stolnicę oprószoną mąką i zagniataj delikatnie (nie dłużej niż 20 sekund), aż powstanie gładka i jednolita masa. Zawiń w plastikową folię i chłódź przez co najmniej 20 minut.

Natłuść lekko formę na tartę o średnicy 23 cm. Nagrzej piekarnik do temperatur 180oC. Ciasto rozwałkuj na grubość 3mm na stolnicy delikatnie oprószonej mąką (ciasto możesz wałkować pomiędzy warstwami folii spożywczej). Owiń ciasto wokół wałka i rozwiń je luźno nad formą. Wciśnij ciasto w rowki na boku formy (w formie bez rowków dociśnij starannie do boku). Wyrównaj brzeg. Włóż ciasto do lodówki na 10 minut. Nakłuj ciasto na dnie formy widelcem, by umożliwić wydostawanie się pary podczas pieczenia. Zgnieć lekko kawałek pergaminu (lub papieru do pieczenia), tworząc z niego kulkę. Rozprostuj papier i wyłóż nim ciasto w formie. Na papier rozsyp fasolę lub ryż, tak by utworzyła się pojedyncza warstwa. Podpiekaj ciasto 25 minut lub do chwili, gdy stwardnieje. Usuń ziarna fasoli i papier, posmaruj ciasto na dnie formy roztrzepanym jajkiem. Piecz następne 7 minut.

Rozłóż upieczoną dynię na spodzie ciasta, poprzekładaj kawałkami gorgonzoli i pokrojoną marmoladą membrillo. Umieść w misce jajka i śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Ubij, a następnie wlej do formy. Wstaw na 40 minut do piekarnika, aż masa jajeczna się zetnie. Lekko ostudzić przed wyjęciem z formy. Pozostawi na 5 minut i dopiero wówczas pokrój.

 

Tabela wymienników

 b2ap3_thumbnail_tartazmembrillo_ww.png

Tabela produktu

 b2ap3_thumbnail_tartazmembrillo_tab.png

Kaloryczność w 100g produktu

 b2ap3_thumbnail_tartazmembrillo_cal.png

Inspiracja dla nadzienia: Yotam Ottolenghi, Cała obfitość

 

Oceń ten wpis:
Oznaczone w: dynia wegetariańskie

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość sobota, 16 grudzień 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (278)
desery (94)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się