mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Tarta z wędzonym pstrągiem i boćwiną

Dodane przez w w dania główne
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 4817
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_tartazpstragiemibocwina_2.png

Porcja tarty z wędzonym pstrągiem i boćwiną o wadze ok. 120g ma 4,1 wymienniki, w tym 1,8 WW i 2,3 WBT. Jest pyszna. Ta tarta Zuzi posmakowała bardziej niż z samą boćwiną. A pyszne wędzone pstrągi w Sudetii.

Składniki na kruche ciasto:

• 150 mąki orkiszowej

• 1/2 łyżeczki soli

• 75g niesolonego masła, pokrojonego na małe kawałki

1 jajko

• 2 łyżeczki lodowato zimnej wody

 

Składniki na nadzienie:

• 150g boćwiny (bez łodyżek)

150g wędzonego pstrąga

• 2 jajka

• 150g sera ricotta

• 100g śmietany 18%

• sól (najlepiej himalajska)

• pieprz

• gałka muszkatołowa

Starannie umyć boćwinę. Włożyć ją do garnka z niewielką ilością wrzącej, osolonej wody. Gotować przez około 3-5 minut, do miękkości, następnie odcedzić, dokładnie odcisnąć i drobno posiekać.

Do dużej miski przesiać mąkę i sól. Pokroić masło w centymetrową kostkę i dodać do mąki. Czubkami palców wymieszać z masłem, tak by powstały drobne kruszynki. Zrobić w środku wgłębienie i dodać jajko. Powoli wyrabiać ciasto, aż utworzy się (nierówna) kula. Jeśli ciasto lekko się klei, należy dodać więcej mąki, jeżeli potrzeba wodę. Wyłożyć ciasto na chłodną stolnicę oprószoną mąką i zagniatać delikatnie (nie dłużej niż 20 sekund), aż powstanie gładka i jednolita masa. Zawinąć w plastikową folię i chłodzić przez co najmniej 20 minut.

Natłuścić lekko formę na tartę o średnicy 23 cm. Nagrzać piekarnik do temperatur 180oC. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm na stolnicy delikatnie oprószonej mąką. Owinąć ciasto wokół wałka i rozwinąć je luźno nad formą. Wcisnąć ciasto w rowki na boku formy (w formie bez rowków docisnąć starannie do boku). Wyrównać brzeg. Włożyć ciasto do lodówki na 10 minut. Nakłuć ciasto na dnie formy widelcem, by umożlwić wydostawanie się pary podczas pieczenia. Zgnieść lekko kawałek pergaminu (llub papieru do pieczenia), tworząc z niego kulkę. Rozprostować papier i wyłożyć nim ciasto w formie. Na papier rozspać fasolę lub ryż, tak by utworzyła się pojedyncza warstwa. Podpiekać ciasto 25 minut lub do chwili, gdy stwardnieje. Usunąć ziarna fasoli i papier, posmarować ciasto na dnie formy roztrzepanym jajkiem. Piec następne 7 minut.

W misce wymieszać jajka, ser, śmietanę, dodać pstrąga i boćwinę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wyłożyć na ciasto. Piec 25-30 minut lub do chwili, gdy widelec włożony do środka będzie suchy. Lekko ostudzić przed wyjęciem z formy. Pozostawić na 5 minut i dopiero wówczas pokroić.

 

Tabela wymienników

b2ap3_thumbnail_tartazpstragiemibocwina_ww.png

 

Tabela produktu

b2ap3_thumbnail_tartazpstragiemibocwina_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

b2ap3_thumbnail_tartazpstragiemibocwina_cal.png

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość piątek, 22 wrzesień 2017

Instagram

Kategorie

nauka (100)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (270)
desery (86)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się