mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Turecka pizza

Dodane przez w w dania główne
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 4384
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_tureckapizza_en2.png

Szukałam czegoś znanego (więc prostego do zrobienia) i nieznanego zarazem, żeby nie było nudno :-). W ostatnią sobotę próbowaliśmy tureckiej pizzy. U nas była z udka indyczego (z braku jagnięciny w sklepie). Wyszła bardzo dobra. Właściwie to wyszły bo z przepisu wychodzi aż 8 cieniutkich pizz. Fajnie smakują złożone na pół. Jedna pizza ma 4,6 wymiennika, w tym 3,5 WW i 1,1 WBT. Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku no i oczywiście lekko zmodyfikowany.

Składniki:

• 350g mąki orkiszowej,

• 2 łyżki (18g) oliwy z oliwek),

• 2 łyżeczki (5g) drożdży instant,

• 250 ml ciepłej wody,

• 1 łyżeczka soli,

• 100g czerwonej papryki (ok. 1/2 sztuki),

• 70g cebuli,

• 100g cukinii,

• 10g czosnku,

• 500g mięsa mielonego (ja użyłam mięsa z udźca indyka, bez skóry),

• 2 gałązki natki pietruszki + 2 - 3 łyżki posiekanej do podania,

• cytryna do skropienia

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Zrobić wgłębienie i wsypać w nie drożdże. Stopniowo wlewając ciepłą wodę, mieszać składniki widelcem aż zaczną łączyć się ze sobą. Na koniec wlać oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia i zacząć wyrabiać ręką. Połączyć wszystkie składniki i uformować kulę z ciasta. Wyłożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką i wygniatać rękami przez około 8 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Miskę wysmarować oliwą, włożyć kulę z ciasta, i pokryć ją oliwą, aby nie obeschła. Miskę przykryć kilkakrotnie złożoną ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów (24 - 29 °C) na około 1 - 1 i 1/2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Mięso  wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem i posiekaną natką. Doprawić solą morską lub himalajską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Cebulę, paprykę i cukinię drobniutko posiekać (lub rozdrobnić w melakserze), bardzo dokładnie odcisnąć na sitku (ważne!). Połączyć z mięsem.

Wyrośnięte  ciasto uderzyć pięścią, wyjąć na oprószony mąką blat i chwilę powyrabiać.  Podzielić na 8 części (każda ok. 70 g), z każdej uformować kulkę. Ułożyć na stolnicy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut do podrośnięcia.

Piekarnik nagrzać od maksymalnej temperatury (ok. 240 °C). Rozwałkować pierwszą kulkę z ciasta na cienki placek o średnicy około 23 cm, podsypując stolnicę i wałek mąką. Położyć go na oprószonej mąką blaszce i ułożyć 1/8 nadzienia (każde ok. 100g). Piec przez 8 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor. W międzyczasie przygotować kolejny placek.

Podawać posypane natką pietruszki i skrapiane sokiem z cytryny.

 

Tabela wymienników

b2ap3_thumbnail_tureckapizza_ww.png

 

Tabela produktu

b2ap3_thumbnail_tureckapizza_tab.png

 

Kaloryczność potrawy w 100g

b2ap3_thumbnail_tureckapizza_cal.png

Oceń ten wpis:
Oznaczone w: mąka orkiszowa

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość środa, 20 wrzesień 2017

Instagram

Kategorie

nauka (100)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (270)
desery (86)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się