mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Tymbaliki brokułowe

Dodane przez w w przystawki
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 6272
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_tymbalikibrokulowe_n2.png

Tymbaliki brokułowe na podstawie jednej z moich ulubionych książek kucharskich "Wyśmienita kuchnia francuska" - jedna porcja to 0,8 wymiennika, w tym 0,4 WW i 0,4 WBT.

Składniki na 3 porcje:

  • brokuły - 260 g
  • jogurt kozi - 30 ml
  • 1 jajko
  • posiekana dymka - 5 g
  • młody jęczmień w proszku - 3g (opcjonalnie)
  • sól i pieprz świeżo zmielone
  • gałka muszkatołowa

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni. Foremki lekko smarujemy masłem. Na dno każdej wkładamy krążek pergaminu nasmarowany masłem.

Brokuły gotujemy w garnku na parze przez 10-15 minut, aż zrobią się miękkie. Ugotowane wrzucamy do malaksera i za pomocą końcówki z metalowym nożem ucieramy z jogurtem i jajkiem na masę. Dodajemy dymkę, młody jęczmień, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ponownie ucieramy.

Napełniamy foremki masą i wstawiamy do naczynia. Nalewamy do niego wody, żeby sięgała do połowy wysokości foremek. Zapiekamy w kąpieli wodnej przez 25 minut aż masa stężeje. Wyjmujemy i usuwamy pergamin.

 

Tabela wymienników

b2ap3_thumbnail_tymbalikibrokuowe_ww.png

 

Tabela potrawy

b2ap3_thumbnail_tymbalikibrokuowe_tab_20140119-183924_1.png

 

Kaloryczność w 100g potrawy

b2ap3_thumbnail_tymbalikibrokuowe_cal.png

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość sobota, 21 październik 2017

Instagram

Kategorie

nauka (101)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (273)
desery (89)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się