mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Wegańska tarta dyniowa

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 228
  • 2 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_weganskatartadyniowa.pngJesień. Dynia. Wegańska tarta dyniowa z ubitą śmietanką kokosową. Pycha. Jedna porcja o wadze 90 g ma 4,1 wymienniki, w tym 2,9 WW i 1,2 WBT. 100 g ma 260 kcal.

Składniki na formę na tartę o średnicy 27 cm:

Nadzienie dyniowe:
• 450 g świeżo ugotowanej (łatwiej będzie pozbyć się grudek) kaszy jaglanej*

• 450 g szklanki puree dyniowego**

• 160 g cukru trzcinowego

• 40 g syropu klonowego

• ¼ łyżeczki cynamonu

• ¼ łyżeczki imbiru

• ⅛ łyżeczki gałki muszkatołowej

• 100 ml soku wyciśniętego z pomarańczy

• skórka otarta z 1 pomarańczy

• szczypta soli

Spód:

• 250 g mąki orkiszowej

• 70 ml zimnej wody

• 140 g zimnego oleju kokosowego

• szczypta soli

Oraz:
• 1 puszka schłodzonej śmietanki kokosowej, schłodzona przez przynajmniej 48 godzin w lodówce

• 40 g cukru pudru

• szczypta cynamonu

 

Wszystkie składniki na spód umieść w kubeczku blendera z ostrzem w kształcie litery „S” i krótko zmiksować na kruszonkę lub posiekaj wszystko nożem. Następnie zlep w kulkę i włóż do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.

Wszystkie składniki na nadzienie poza puree z dyni zmiksuj przy pomocy ręcznego blendera. Kiedy kasza zostanie zmiksowana na gładki krem, dodaj puree z dyni i ponownie zblenduj. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę na tartę (najlepiej z wyciąganym dnem) wyłóż papierem do pieczenia i palcami wcisnąć do środka ciasto, równo wyciskając spód i boki formy. Następnie na spód wyłóż dyniowe nadzienie i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 45 – 50 minut. Po tym czasie ciasto wyjmij i wystudź. Kiedy ciasto stygnie, przygotuj bitą, kokosową śmietankę. Otwórz puszkę schłodzonej śmietanki i przełóż do miski. Dodaj cukier puder i przy pomocy miksera ubij na sztywną, kokosową śmietankę. Tak przygotowaną śmietankę przełóż na wystudzone ciasto, a na koniec wierzch oprósz cynamonem.

 

* Kaszę upraż na sucho w garnku, często potrząsając, aż do momentu kiedy poczujesz przyjemny, ciepły zapach. Przelej ją wrzątkiem. Ja robię to dwa razy. Następnie dolej wodę (3 raz więcej niż kaszy, razem z tą która została w kaszy po przelaniu) i postaw na minimalnym ogniu. Gotuj pod przykrycie na minimalnym ogniu nie mieszając, aż do całkowitego wchłonięcia (ok. 15 minut). Do tego przepisu powinno wystarczyć 130 g kaszy suchej, ale lepiej ugotować trochę więcej

** Przygotowanie puree z dyni: dynię przetnij na pół lub na ćwiartki i piecz w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez około 1 godzinę. Kiedy dynia będzie miękka wyjmij ją,  i wyjmij miąższ i krótko zblenduj na puree. Używaj na bieżąco lub zamróź.

 

Tabela wymienników

 b2ap3_thumbnail_weganskatartadyniowa_ww.png

 

Tabela produktu

 b2ap3_thumbnail_weganskatartadyniowa_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

 b2ap3_thumbnail_weganskatartadyniowa_cal.png

 

Inspiracja: Jadłonomia

 

 

 

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Ela środa, 04 październik 2017

    możemy powinniśmy częściej komentować żeby pokazać jak bardzo ważna jest dla nas Państwa strona. dziękujemy bardzo. przepisy, nauka (ostatnio troszkę mniej z nauki - mam nadzieję, że mąż nie traci ducha) za to wszystko dzięki stokrotne.

    Odpowiedz Anuluj
  • Adam Garbiński środa, 04 październik 2017

    Dobrych słów takich jak te nigdy dosyć. Bardzo za nie dziękujemy, zawsze są ogromnie motywujące bo wiemy, że ktoś czyta i że to jest dla niego ważne. Nauki faktycznie ostatnio mniej. Nie straciliśmy ducha i na bieżąco śledzimy publikacje w temacie cukrzycy typu 1 ale prawda jest taka, że staliśmy się nieco bardziej wybredni i czekamy na rzeczy naprawdę istotne, które w nas samych wzbudzają nadzieję. Jeszcze raz dziękujemy i pędzimy nadrabiać wakacyjne zaległości :D.

Zostaw komentarz

Gość wtorek, 17 październik 2017

Instagram

Kategorie

nauka (101)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (273)
desery (89)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się