mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Ziemniaki opiekane

Dodane przez w w przystawki
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 2458
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_ziemniakiopiekane.pngOpiekane ziemniaki, pachnące rozmarynem, chrupiące, z drobinkami płatków soli ... trudno się im oprzeć. Porcja o wadze 110 g ma 3 wymienniki, w tym 2,4 WW i 0,6 WBT. 100g ma 142 kcal.

 

Składniki:

• 700 g ziemniaków

• 30 g oleju z pestek winogron

• świeży rozmaryn

• świeżo zmielony czarny pieprz

• sól i sól w płatkach

 

Zagotuj wodę. Posól. Ziemniaki umyj i w łupinach wrzuć do gotującej się, osolonej, wody. Gotuj do miękkości, ok. 25-30 minut. Odcedź.

Na patelni rozgrzej tłuszcz, aż będzie gorący, ale nie będzie dymił. Pokrój ziemniaki na ćwiartki. Wrzuć na patelnię i smaż przez ok. 2 minuty, nie mieszając, aż zrumienią się z jednej strony. Dopraw solą w płatkach i pieprzem. Dodaj rozmaryn. Potrząśnij patelnią i przewróć ziemniaki tak, żeby się obsmażyły z drugiej strony. Rób to tak długo, aż obsmażą się równo ze wszystkich stron.

 

Tabela wymienników:

 b2ap3_thumbnail_ziemniakiopiekane_ww.png

 

Tabela produktu:

b2ap3_thumbnail_ziemniakiopiekane_tab2.png

 

Kaloryczność w 100g produktu:

 b2ap3_thumbnail_ziemniakiopiekane_cal.png

 

 

 

Oceń ten wpis:
Oznaczone w: bezglutenowe

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość poniedziałek, 18 grudzień 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (278)
desery (94)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się