mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Zupa krem z jesiennych warzyw z popcornem

Dodane przez w w zupy
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 3379
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_zupakremzjesiennychwarzyw.pngZupa krem z jesiennych warzyw z dodatkiem, który może zachęci zupowych niejadków - popcornem. Porcja o wadze  180 g zupy i 10 g popcornu ma 2,2 wymiennika, w tym 1,7 WW i 0,5 WBT. 100 g ma 66 kcal. Przepis za BEATĄ ŚNIECHOWSKĄ.

Składniki:

• 250 g dyni (np Hokkaido)

• 250 g marchewki

150 g ziemniaków

100 g pietruszki lub pasternaka

100 g białej części pora

100 g cebuli

• 1 ząbek czosnku

3 cm świeżego imbiru (startego na tarce)

3 łyżki sezamu

• 2 łyżki oleju do smażenia

1,5 litra bulionu warzywnego

• sól i pieprz

• sól i świeżo zmielony czarny pieprz

• 100g prażonej kukurydzy (popcornu) według tego przepisu Popcorn

• 1 posiekana papryczka chili bez pestek (opcjonalnie)


Wszystkie warzywa umyj i osusz. Marchew, dynię, ziemniaki, pietruszkę obierz a następnie pokrój stylem mirepoix, czyli w grubą, nieregularną kostkę o wymiarach ok. 2 x 2 cm. Cebulę, por i czosnek posiekaj w drobną kostkę (styl macedoine).

W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć posiekaną cebulę, por, czosnek i razem zeszklij. W momencie gdy warzywa zmiękną, dodaj imbir oraz chili, a następnie pozostałe składniki (marchew, ziemniaka, dynię, pietruszkę). Całość zalej bulionem, dopraw solą oraz pieprzem i gotuj na wolnym ogniu ok. 45 minut. W międzyczasie upraż popcorn.

Pod koniec gotowania dodaj ziarna prażonego sezamu, następnie zestawić zupę z palnika, lekko ostudź i zmiksuj na jednolitą masę. Przed podaniem zupę krem ponownie zagotuj, w miarę konieczności doprawić solą oraz pieprzem. Gorącą zupę przelej do miski i przed samym podaniem posyp popcornem.

 

 

I informacja dla tych, których niepokoi wysoki indeks glikemiczny dyni i marchwi - prawie 90% dyni to woda. Udział węglowodanów waha się jedynie na poziomie 7-8g/100g produktu. Dany rodzaj węglowodanów może mieć wysoki IG, ale ze względu na małą ich ilość w produkcie nie ma to dużego znaczenia. Również gotowana marchewka mimo dosyć wysokiego IG nie powoduje dużego wyrzutu insuliny do krwi, bowiem zawiera tylko 7% węglowodanów. Wartości ładunku glikemicznego są bardziej przydatne diabetykom w układaniu odpowiedniej diety i ocenie produktów.

 


Tabela wymienników

b2ap3_thumbnail_zupakremzjesiennychwarzyw3_ww.png
 

Tabela produktu

b2ap3_thumbnail_zupakremzjesiennychwarzyw4_tab.png


 

Kaloryczność w 100g produktu

b2ap3_thumbnail_zupakremzjesiennychwarzyw3_cal.png

 

 

 

Oceń ten wpis:
Oznaczone w: dynia por ziemniaki

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość niedziela, 22 październik 2017

Instagram

Kategorie

nauka (101)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (273)
desery (89)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się