mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Zupa krem z pieczonej dyni z gruszką

Dodane przez w w zupy
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 3549
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_zupakremzdynizgruszka.pngSezonowo - dynia, czyli zupa krem z pieczonej dyni z gruszką. Można podawać z paluchami z ciasta francuskiego z chia. Jedna porcja o wadze 180g ma 1,8 wymiennika, w tym 1,2 WW i 0,6 WBT. Przepis za KWESTIĄ SMAKU.

Składniki:

• 600 g upieczonej dyni (niecały 1 kg surowej, ze skorupą)

• 350 g gruszki (waga po obraniu, bez gniazd nasiennych)

• 70 g cebuli pokrojonej w kostkę

• 30 g masła

• 200 ml białego wina (lub ewentualnie wody)

• 250 g bulionu

• 100 g śmietany 18%

• 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej (+ do podania)

• 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku (+ do podania)

• sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Dynię opłucz i pokrój na 2 - 3 mniejsze kawałki (razem ze skorupą). Ułóż na blaszce do pieczenia i piecz przez około 20 - 30 minut, lub do czasu aż cały miąższ będzie miękki, ale jednocześnie jędrny. Z dyni odetnij skorupę, pozostawiając sam miąższ, odmierzyć 600 g upieczonej dyni, miąższ pokrój w 1,5 cm kostkę. Gruszki obierz i wytnij gniazda nasienne, pokrój na kawałki. W dużym rondlu lub garnku z grubym dnem roztop masło, dodaj cebulę. Smaż na bardzo małym ogniu przez około 10 minut, aż cebula się zeszkli (ale nie zrumieni). Dodaj kawałki gruszki i smaż przez około 4 - 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj pokrojoną dynię i smaż jeszcze przez około 3 - 4 minuty, mieszając od czasu do czasu. Zmiksuj na gładki mus i umieść go z powrotem w garnku. W drugim rondelku zagotuj białe wino, dodaj gorący bulion, gałkę muszkatołową i cynamon. Gotuj przez 1 - 2 minuty, następnie wlej śmietanę. Przelej do naczynia z dynią, dopraw solą. Zagotuj i zdejmij z ognia. Podawaj gorącą, posypaną świeżo zmielonym czarnym pieprzem, cynamonem i gałką muszkatołową. Do zupy podać paluchy z ciasta francuskiego.

.


Tabela wymienników

b2ap3_thumbnail_zupakremzdynizgruszka_ww.png 

Tabela produktu

 b2ap3_thumbnail_zupakremzdynizgruszka_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

 b2ap3_thumbnail_zupakremzdynizgruszka_cal.png

 

 

Oceń ten wpis:
Oznaczone w: dynia gruszki

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość wtorek, 17 październik 2017

Instagram

Kategorie

nauka (101)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (273)
desery (89)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się