mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Zupa krem z porów

Dodane przez w w zupy
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 4800
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_zupazporow2.png

Przepis na tą zupę zaczerpnęłam z Kwestii Smaku. Jedna porcja zupy o wadze 220g ma 2 wymienniki, w tym 1,2 WW i 0,8 WBT. Można ją podać bardziej na ostro z odrobiną suszonego chili, lub łagodniej z prażonymi na patelni płatkami migdałów. Bez dodatków też jest pyszna.

Składniki:

40g masła,

3 duże pory (410g) - część biała i jasnozielona,

1 cebula (110g),

350g ziemniaków,

800ml wody,

1 łyżka oliwy z oliwek (9g).

 

Pory oczyścić z zewnętrznych liści, pozostawić białą oraz jasno zieloną część, dokładnie opłukać, przekroić na plasterki. Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę. W dużym szerokim garnku roztopić masło, dodać pory, ziemniaki i cebulę. Podgrzewać na średnim ogniu przez około 2 - 3 minuty aż warzywa nieco zmiękną, od czasu do czasu zamieszać. Zwiększyć ogień, wlać wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować warzywa do miękkości przez około 15 minut. Posolić do smaku, dodać oliwę z oliwek i zmiksować na gładki oraz lekko puszysty krem. Podgrzać przed podaniem.

 

Tabela wymienników

b2ap3_thumbnail_zupazporow2_ww.png

 

Tabela produktu

b2ap3_thumbnail_zupazporow2_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

b2ap3_thumbnail_zupazporow2_cal.png

Oceń ten wpis:
Oznaczone w: bezglutenowe por

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość piątek, 22 wrzesień 2017

Instagram

Kategorie

nauka (100)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (270)
desery (86)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się