mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Zupa z białych warzyw z kurkami

Dodane przez w w zupy
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 3388
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_zupazkurkami.pngZupa z białych warzyw z kurkami - pycha. Jedna porcja o wadze 225g ma 2,5 wymiennika, w tym 1,0 WW i 1,5 WBT. 100g zupy ma 70kcal. Przepis zaczerpnięty z jesiennego wydania Sielskiej Kuchni.

Składniki:

• 200 g ziemniaka (waga po obraniu)

• 45 g masła

100 g cebuli pokrojonej w kosteczkę

200 g korzenia pietruszki pokrojonego w kostkę (waga po obraniu)

800 ml bulionu warzywnego

2 łyżki wytrawnego sherry (opcjonalnie)

150 g kurek

50 g chleba (waga bez skórki)

100 g śmietany 18%

sól himalajska

świeżo zmielony czarny pieprz

• natka pietruszki (do przybrania)

 
Ziemniaka obierz, umyj i zetrzyj drobno na tarce. Rozgrzej 1 łyżkę masła i podduś cebulę z korzeniem pietruszki. Dodaj starty ziemniak i także podsmaż. Zawartość patelni wymieszaj z bulionem i doprowadź do wrzenia. Gotuj około 15 minut, potem dokładnie zmiksuj blenderem. Oczyść grzyby. Tosty (przedtem odetnij od nich skórkę) pokrój w kostkę, rozgrzej 2 łyżki masła, usmaż na nim grzanki i odsącz je z tłuszczu na papierowym ręczniku. Na pozostałym maśle smaż grzyby na dużym ogniu przez 5 minut. Zupę wymieszaj ze śmietaną, zagotuj, posyp usmażonymi kurkami, przypraw solą i pieprzem. Podawaj z grzankami.

 


Tabela wymienników

b2ap3_thumbnail_zupazkurkami_tab2.png
 

Tabela produktu

 b2ap3_thumbnail_zupazkurkami_ww.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

 b2ap3_thumbnail_zupazkurkami_cal.png

 

 

 

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość sobota, 25 listopad 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (276)
desery (92)
zupy (19)
przekąski (15)
przystawki (15)
do chleba (15)
ludzie (3)

Zaloguj się