mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Zupa z dyni z tajską nutą

Dodane przez w w zupy
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 656
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_zupazdynitaj.pngSmacznie - czyli zupa z dyni z tajską nutą. Jedna porcja o wadze 200g ma 1,1 wymiennika, w tym 0,7 WW i 0,4 WBT. 100 g ma 31 kcal.

Składniki:

• 750 g dyni

• 30 g szalotki

• 5 g czosnku

• 5 g świeżego imbiru startego na tarce

• 3 łyżki oleju

• 750 ml wody

• 200 ml mleka kokosowego

• 20 ml sosu sojowego

• 2-3 liście limonki kaffir

• 2-3 łodyżki trawy cytrynowej

• 1/2 łyżeczki kurkumy

• 3/4 łyżeczki mielonej kolendry

• 1 łyżeczka mielonego kuminu

• ok. 2 łyżki soku z limonki

 

Do podania:

• kolendra

• nasiona słonecznika

 
Dynię obierz, oczyść i pokrój w średniej wielkości kostkę. Szalotki obierz i bardzo drobno poszatkuj. Czosnek zmiażdż, obierz i przeciśnij przez praskę). Trawę cytrynową zmiażdż. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż szalotki aż dobrze zmiękną, nie dopuszczając do zbrązowienia (ok. 5-7 minut), dodaj czosnek, imbir, kumin, kolendrę, trawę cytrynową i listki kaffir, zamieszać i jeszcze chwilę smaż (ok. 1 – 1,5 minuty). Dodaj dynię i kurkumę, wlej wodę i zagotuj. Gdy dynia zaczyna być miękka, dodaj mleko kokosowe, sos sojowy oraz sok z limonki i gotuj jeszcze kilka minut. Zmiksuj (wcześniej wyłów listki kaffir i trawę cytrynową). Podawaj z dodatkiem posiekanej świeżej kolendry i uprażonych nasion słonecznika.


Tabela wymienników

b2ap3_thumbnail_zupazdynitaj_ww.png
 

Tabela produktu

 b2ap3_thumbnail_zupazdynitaj_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

 b2ap3_thumbnail_zupazdynitaj_cal.png

 

Inspiracja: Bea w Kuchni

 

 

 

Oceń ten wpis:
Oznaczone w: bezglutenowe dynia

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość środa, 18 październik 2017

Instagram

Kategorie

nauka (101)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (273)
desery (89)
zupy (19)
przystawki (15)
do chleba (15)
przekąski (15)
ludzie (3)

Zaloguj się